top of page
Vyhledat

Zdravé makové koláče

Tento recept je veľmi variabilný a tak si ho môžte prispôsobiť svojím potrebám. Je ideálny na cesty, desiatu a hlavne nie náročný na prípravu.

makové koláče, recept na makové koláče
Zdravé makové koláče

Čas prípravy 30 minút.

Počet kusov: 7-9

Ingrediencie:

1 hrnček hladkej špaldovej múky

1 hrnček pohánkovej múky (ak nemáte, použite 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky)

1/2 hrnčeka na múku pomletých ovsených vločiek

1 vajíčko

1/2 hrnčeka kyslého mlieka (alebo kefíru)

1 PL sladidla (med, xylitol)

trošku soli

1 čl sódy bikarbóny

trošku extra panenského olivového oleja, alebo vajíčka na potretie koláčov


Plnka:

Džem

Hrnček maku

1/2 hrnčeka mlieka (ja som použila mandľové)

1 menšia PL ghí masla

1 až 2 PL sladidla (xylitol, med, erythritol)


Postup:

1. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto. Ak sa vám bude zdať riedke, pridajte ešte múku. V každom prípade odporúčam mať vláčnu konzistenciu cesta, aby po upečení nebolo suché.

2. Cesto rozdeľte na 7-9 guličiek - uvidíte koľko vám vyjde. Guličky by mali mať veľkosť vašej dlane.

3. Poukladajte ich na plech vystlaný pečným papierom a užším dnom z pohára natlačte do stredu goličky jamku.

4. Cesto prikryte pečným papierom a nechajte 10-15 minút postáť. Medzitým si pripravíme plnku.

5. Mak, ghí maslo, mandľové mlieko a sladidlo zohrejte na panvici. Ak sa vám bude zdať zmes riedka, pridajte mak.

6. Koláče napňte tak, že spodok jamky potriete domácim džemom (dá to koláču šťavnatú a sviežu chuť. Môžte však tento krok aj vynechať) a na vrch dáte makovú náplň.

7. Koláš potrite olivovým olejom, alebo rozšľahaným vajíčkom a dajte zapiecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 180C.



Extra tip:

Plnku si môžete zmeniť podľa vašej chuti. Napríklad tvaroh s hrozienkami rozmiešaný s medom by sa k tomu tiež veľmi hodil.

63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page