Tento recept je veľmi variabilný a tak si ho môžte prispôsobiť svojím potrebám. Je ideálny na cesty, desiatu a hlavne nie náročný na prípravu.

Čas prípravy 30 minút.
Počet kusov: 7-9
Ingrediencie:
1 hrnček hladkej špaldovej múky
1 hrnček pohánkovej múky (ak nemáte, použite 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky)
1/2 hrnčeka na múku pomletých ovsených vločiek
1 vajíčko
1/2 hrnčeka kyslého mlieka (alebo kefíru)
1 PL sladidla (med, xylitol)
trošku soli
1 čl sódy bikarbóny
trošku extra panenského olivového oleja, alebo vajíčka na potretie koláčov
Plnka:
Džem
Hrnček maku
1/2 hrnčeka mlieka (ja som použila mandľové)
1 menšia PL ghí masla
1 až 2 PL sladidla (xylitol, med, erythritol)
Postup:
1. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto. Ak sa vám bude zdať riedke, pridajte ešte múku. V každom prípade odporúčam mať vláčnu konzistenciu cesta, aby po upečení nebolo suché.
2. Cesto rozdeľte na 7-9 guličiek - uvidíte koľko vám vyjde. Guličky by mali mať veľkosť vašej dlane.
3. Poukladajte ich na plech vystlaný pečným papierom a užším dnom z pohára natlačte do stredu goličky jamku.
4. Cesto prikryte pečným papierom a nechajte 10-15 minút postáť. Medzitým si pripravíme plnku.
5. Mak, ghí maslo, mandľové mlieko a sladidlo zohrejte na panvici. Ak sa vám bude zdať zmes riedka, pridajte mak.
6. Koláče napňte tak, že spodok jamky potriete domácim džemom (dá to koláču šťavnatú a sviežu chuť. Môžte však tento krok aj vynechať) a na vrch dáte makovú náplň.
7. Koláš potrite olivovým olejom, alebo rozšľahaným vajíčkom a dajte zapiecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 180C.
Extra tip:
Plnku si môžete zmeniť podľa vašej chuti. Napríklad tvaroh s hrozienkami rozmiešaný s medom by sa k tomu tiež veľmi hodil.