Skvelé jedlo na víkend! Dajte mu šancu. V tejto zapekanej mise s morčacím mletým mäsom a batátmi tiež nájdete červenú fazuľku a zeleninu. Celá príprava netrvá viac ako 40 minút vášho času. Sýte jedlo s obsahom vlákniny, vitamínov a proteínov.

Prečo batáty?
Pripravíte ich oveľa rýchlejšie ako klasické zemiaky. Chuťovo sú oveľa sladšie a majú vysoký obsah betakaroténu, čo vysvetľuje ich oranžovú farbu. Betakarotén sa tiež stará o náš zdravý zrak a zároveň je to antioxidant prospešný pre našu pleť. V porovaní s klasickými zemiakmi sú lepšie pri chudnutí, pretože obsahujú o čosi viac vlákniny a zvyšujú hladinu cukru v krvi pomalšie ako klasické zemiaky(1).
Ingrediencie:
1pl extra panenského olivového oleja
1 stredne veľká červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2x na kocky nakrájaná mrkva (použila som mrazenú v sáčku, lebo som nemala čerstvú)
1x na kocky nakrájaný petržlen
500g mletého morčacieho mäsa
1x konzerva červenej fazule
1x konzerva bio lúpaných paradajok
1pl ocot balsamico
1 naberačka vývaru z polievky (alebo 1/2 šálky vody)
Korenie: himalájska soľ, čierne korenie
Na vrch zapekanej misy
2 sladké zemiaky (batáty), ošúpané a nakrájané
3pl nastrúhaného parmezánu

Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia
2. Sladké zemiaky ošúpte, nakrájajte a uvarte. Ja som ich varila v tlakovom hrnci nad parou 20 minút. Potom ich ponorným mixérom, alebo pučidlom roztlačte a pridajte tam parmezán. Dajte ich bokom.
3. Vo väčšej panvici zohrejte olivový olej a pridajte červenú cibuľu, cesnak. Restujte 3 minútky a následne pridajte na drobno nakrájanú mrkvu, petržlen a restujte ďalšie 4 minúty. Pridajte mleté morčacie mäso a zamiešajte, aby nebolo mäso vcelku, ale rozbité na menšie kúsky. Následne pridajte scedenú fazuľu z konzervy, konzervu lúpaných paradajok, trošku vývaru, ocot balsamico a korenie podľa vašej chuti.
4. Keď sa vám väčšia časť vody z panvice vyparí a jedlo bude chutiť podľa vašich predstáv, vysypte zmes do zapekacej misy a na vrch dajte rozpučené batáty zmiešané s parmezánom.
5. Dajte do rúry a pečte 15-20 minút.
Prajem vám dobrú chuť:-)
Citovaný zdroj:
Suchárová, M. (2016) Sú batáty lepšie ako obyčajné zemiaky? Web: http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/su-bataty-lepsie-ako-obycajne-zemiaky Citované dňa: 18.1.2020