Vyhledat

Vláknina - účinky a negatíva na zdravie

Vláknina má v zdravom stravovaní svoje opodstatnené miesto, nakoľko priaznivo vplýva na náš organizmus, ak to teda nepreženiete s dávkami. Verím však, že po prečítaní tohto článku o vláknine a jej účinkoch sa postaráte o to, aby ste jej mali v strave zdravý dostatok.

Čo je vláknina?

Teraz tu nepíšem o vlákninovom koncentráte psyllium, ktorý tiež používam, ale o vláknine obsiahnutej v potravinách ako sú strukoviny, ovocie, semienka a iné.

Vláknina je nestráviteľný sacharidový materiál, ktorý nájdete v povrchových vrstvách ovocia, strukovín, a pod. Odstránením týchto povrchových vrstiev (napríklad ošúpaním jablka, odšťavením ovocia, pomletím zŕn na múku) tiež odstránite aj značné množstvo vlákniny. Vláknina nedodáva nášmu organizmu žiadnu energiu a preto ju nemôžeme považovať za živinu. Je to dané tým, že náš tráviaci trakt nemá enzýmy, ktoré by štiepili polysacharidy vlákniny.


Vláknina - pozitívne účinky

1) Vláknina znižuje riziko zápchy a teda sa stará o vašu pravidelnú stolicu,

2) viaže na seba toxické látky a vylučuje ich z tela von, čím nepriamo podporuje imunitný systém,

3) znižuje precitlivenosť organizmu na zápal, či iné potraviny,

4) obmedzuje riziko srdcovo-cievnych ochorení,

5) bráni výkyvom hladiny krvného cukru,

6) znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka,

7) dáva nám pocit sýtosti a znižuje apetít (pretože niektoré druhy vlákniny sú schopné bobtnať v tráviacom trakte, viažu vodu a tým spôsobujú pocit nasýtenia) a človek tak obvykle konzumuje menej (vhodná pri chudnutí),

8) vláknina je zdrojom potravy pre črevné baktérie, ktoré ju fermentujú (prebiotický účinok).


Kde vlákninu nenájdete?

Ak konzumujete veľa jedla bez dostatku vlákniny, spôsobujete si zápchu.

Vlákninu nehľadajte v

1) mäse,

2) mliečnych výrobkoch a

3) vajíčkach.


Kvalitné zdroje vlákniny

Medzi kvalitné zdroje vlákniny patrí:

1) čierna fazuľa,

2) slivky,

3) nelúpané jablká,

4) nelúpané hrušky,

5) koreňová (mrkva) a listová zelenina,

6) jahody,

7) semienka (ľanové, tekvicové),

8) výrobky z ražnej múky,

9) ovsené vločky,

10) klíčky,

11) výrobky z celozrnnej múky.


O tom, koľko vlákniny by sme mali denne prijať sa dočítate kliknutím na tento odkaz.


Negatíva vlákniny

Ak to preženiete s vlákninou, môže to u vás vyvolať

1) zápchu,

2) kŕče,

3) plynatosť.

Preto nezabudnite na dostatočný príjem tekutín a postupné zvyšovanie vlákniny v strave.


Tiež Vás môže zaujímať:

Psyllium vláknina - chudnutie a varenie


 

POUŽITÁ LITERATÚRA:

Frej, D. (2019). Život bez zánetu. Eminent Praha, (2019). ISBN 978-80-7281-545-6


40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše