Vitamín D môžeme získať prirodzenou cestou tak, že vystavíme svoje telo slnečnému žiareniu po dobu asi 30 minút bez krému. V zimnom období ho zas nájdeme v rybách (losos, makrela, sardinky), mlieku, masle. Avšak dá sa povedať, že ani jeden z práve spomínaných zdrojov nestačí. Prečo?

Slnko a realita väčšiny z nás
Faktom je, že väčšina z nás pracuje v uzavretom priestore a nie na slnku. Ak si to predstavíme reálne, tak celý deň sme v kancelárii, alebo škole a presúvame sa z práce a do práce dopravnými prostriedkami. Len veľmi málo času trávime vonku. A aj keď sme von, tak my ženy si pleť chránime ochranným faktorom aby sme sa vyhli pigmentovým škvrnám. Tým zároveň bránime prenikaniu UVB spektra cez našu pokožku až do jej spodnej vrstvy, kde sa nám môže vitamín D tvoriť. A tak sa ten hlavný zdroj vitamínu D presúva do našej výživy.
Vitamín D v strave
Vitamín D (kalciferol) nájdeme v rybom tuku, pečeni, vaječnom žĺtku, masle, mlieku.
Zaujímavosťou ale je, že len veľmi malá časť vitamínu D z výživy sa v strebáva v našom tráviacom trakte. Iba okolo 10% z celkového obsahu vitamínu D v potravinových zdrojoch sa reálne dostáva do našeho tela.
A teda možno povedať, že máme nedostatok vitamínu D, resp. sa pohybujeme v spodnom limite vitamínu D v krvnom sére.
V rámci preventívnej prehliadky si môžete dať zistiť, akú máte koncentráciu vitamínu D v krvnom sére.
Vitamín D:
vitamín rozpustný v tukoch,
nevyhnutný pre našu imunitu a kompletné fungovanie nášho organizmu,
prevencia a podporná liečba rakoviny,
prevencia a podporná liečba cukrovky,
regulácia hladiny vápnika (Ca) v krvi.
Ak ho máme nedostatok, tak určité procesy v našich bunkách sa nespúšťajú.
Prejavy nedostatku:
zvýšené potenie,
nervové poruchy,
úbytok vápniku (sklon k osteoporóze)
Suplementácia
Od októbra do apríla je vhodné užívať 400-600 IU vitamínu D, čo je odporúčaná denná dávka. V prípade nedostatku aj viac, podľa odporúčaní odborníka.