Táto šťavnatá sekaná bez múky je ideálny tip na víkendový obed. Nie je náročná na prípravu a nevyžaduje si dlhé státie pri sporáku. Okrem iného je zdravšou verziou klasickej sekanej a tiež nepoznám muža, ktorý by ňou pohrdol. Tak poďme k samotnej príprave tejto šťavnatej sekanej dámy :-).

Čas pečenia: 60min. v elektrickej rúre pri 180C
Porcie: 10 (to budete mať na 2 dni)
Ingrediencie:
1,5kg hovädzieho alebo bravčového mletého mäsa
2 nastrúhané mrkvy
4 pretlačené strúčiky cesnaku
4 vajíčka (2 som uvarila natvrdo a 2 surové zmiešate s mletým mäsom)
100g najemno pomletých bezlepkových ovsených vločiek
2čl himalájskej soli
1čl čierneho korenia
1pl sušeného medvedieho cesnaku (alebo petržlenovej vňate)
1pl bravčovej masti (alebo kokosového oleja) na vymastenie jánskeho skla a tiež kúsok na vrch sekanej
_
Šťavnatá sekaná bez múky a prílohy
Nám doma k tomu chutí dusená kyslá kapusta ktorá je nabitá vitamínom C. Môžte si k tomu vyskúšať aj karfiolovú ryžu, alebo batáty. Klasické zemiaky s mäsom nie sú pre zdravý štýl a naše trávenie vhodnou voľbou. Odpoveďou na otázku: ‘prečo?’ je fakt, že táto kombinácia spôsobuje v našom tele hnitie a to bez ohľadu na to, či sa jedná o liečbu stravou, alebo len zdravú úpravu jedálnička.
_
Postup:
Zapnite rúru a predhrejte ju na 200C. Do misy dajte nastrúhanú mrkvu, pretlačený cesnak, 2 natvrdo uvarené a nahrubo nakrájané vajíčka. Ovsené vločky vymixujte mixérom na múku a zmiešajte s mäsom, 2 surovými vajíčkami a korením: soľ, čierne korenie, sušený medvedí cesnak (či petržlenová vňať), niekedy dám aj 1čl vegety bez glutamánu. Pridajte ďalšie ingrediencie a zmiešajte dokopy. Vždy to premiešam niekoľkokrát aby som mala istotu, že to korenie, či mrkva s vajíčkom neostane len na jednom mieste. Celú zmes dajte do vymasteného jánskeho skla (ja niekedy použijem aj obdĺžnikovú formu na pečenie chleba) a na vrch dajte ešte kúsok bravčovej masti, alebo kokosového oleja. Pečte 10min. pri 200C a potom 50min. pri 180C. Pred dopečením zložím vrch z jánskeho skla a vrch nechám na cca 10-15min. pripiecť aby bol chrumkavý.
Iné tipy na chutné recepty: