Psyllium vláknina alebo Skorocel indický je prirodzene bezlepková vláknina, ktorá má pri chudnutí a v zdravej kuchyni svoje opodstatnenie a využitie. S jej dávkovaním by ste však nemali preháňať.

Vlákninu nájdeme v povrchových vrstvách potravín akými si strukoviny, zelenina, ovocie, alebo si ju môžeme kúpiť ako výživový doplnok - psyllium vláknina, ovsená vláknina, vláknina z čakanky a pod.
O účinkoch a negatívach prírodnej vlákniny sa dočítate tu.
Aký by mal byť denný príjem vlákniny?
Denná dávka vlákniny by sa mala pohybovať medzi 30 - 40g u dospelého človeka.
Náš denný príjem je však reálne nižší.
Niektoré zdroje uvádzajú, že naša konzumácia vlákniny (v rámci Slovenska) sa pohybuje medzi 10-15g vlákniny za deň.
Problém je v tom, že naša strava obsahuje veľmi veľa živočíšnych produktov a priemyselne spracovaných produktov s nízkym obsahom vlákniny.
Len pre ilustráciu uvádzam, že obsah potravinovej vlákniny v jablku je 1,8g/100g, hruška obsahuje 2,4g/100g a banán 2,6g/100g.
Vláknina Psyllium a chudnutie
Vláknina sa nevstrebáva v našom tele, ale v črevách absorbuje do seba vodu, zväčší svoj objem 10-15x, čím zároveň vytvorí gél a zmäkčí stolicu. Udržiava vaše črevá v pohybe a zabraňuje tak zápche. Zároveň vám dáva pocit nasýtenia a nemáte tak potrebu viac jesť. Tým, že je bez kalorickej hodnoty a viaže na seba tuk z prijatej potravy, prispieva k redukcii vašej hmotnosti a teda k samotnému chudnutiu.
Preventívne užívanie vlákniny pôsobí proti:
zápche,
polypom,
nádorom hrubého čreva,
žlčníkovým kameňom,
znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Vláknina Psyllium a bezlepkové varenie
Vláknina, ako je spomínané vyššie, viaže na seba kvapaliny a tým spôsobuje takzvané zgélovatenie cesta. Nakoľko bezlepkové múky nedržia cesto pokope, vláknina psyllium je zdravá bezlepková náhrada toho, čo nám to cesto zlepí.
Pozrite si a vyskúšajte recept na tento bezlepkový chlieb s vlákninou psyllium.
Psyllium vláknina nemá žiadnu chuť a ani zápach. Preto vám v konečnom dôsledku neovplyvní chuť vašich jedál bez lepku.
Tipy na využitie vlákniny psyllium
1 kopcovitá čl (=cca 10g vlákniny) do smoothie,
1 kopcovitá čl do jogurtu,
1-2 pl na prípravu bezlepkového chleba, krekrov, či iných bezlepkových receptov.
Za ideálne však možno považovať konzumáciu vlákniny ako súčasť pestrej a vyváženej stravy (strukoviny, zelenina, celozrnné výrobky), pretože takto spolu s ňou v strave príjmete aj vitamíny, minerály a fytochemické látky.
Pozor na vysoký príjem vlákniny
Za rizikový sa považuje príjem vlákniny vyšší ako 60g/deň. Rastlinné potraviny bohaté na vlákninu zväčša obsahujú látky, ktoré znižujú vstrebávanie niektorých minerálov a to železa, zinku, horčíka, vápnika.
Tiež Vás môže zaujímať:
Vláknina - účinky a negatíva na zdravie
POUŽITÁ LITERATÚRA:
https://www.zdravie.sk/clanok/42142/vlaknina-v-potravinach; Citované dňa 23.02.2020
Frej, D. (2015). Zánet skrytý zabiják. Eminent Praha, (2015); s.113-114. ISBN 978-80-7281-492-3