Trápi vás plynatosť a nadúvanie nielen zo strukovín? V tomto blogu sa dozviete ako rýchlo a efektívne odstrániť tieto nepríjemnosti správnym spôsobom prípravy, ako aj to, prečo by strukoviny mali byť pravidelnou súčasťou nášho jedálnička.

Z čoho môžem pociťovať nadúvanie a plynatosť?
Asi vás neprekvapí, že tu vymenujem strukoviny (fazuľa, šošovica, cícer, hrach, ...) a tiež karfiol, kapusta, kel, brokolica, kareláb, mlieko, mastné a vyprážané jedlá, paprika, slivky a sušené ovocie. Len pre zaujímavosť:
(červená) šošovica a cícer patria medzi tie strukoviny, z ktorých vás bude najmenej nadúvať.
Keď som začínala s protizápalovou stravou, strukoviny som vôbec nejedla. Keď sa však pozeráte na zdravú výživu z dlhodobého hľadiska, potrebujete pestrosť a zároveň vyťažiť zo strukovín to skvelé, čo ponúkajú a eliminovať to zlé, čo sa v nich nachádza (v prípade strukovín to sú lektíny). A kto cestu hľadá, nájde ju :-)
Aké sú hlavné prednosti strukovín?
Strukoviny majú nízky glykemický index, vyšší obsah bielkovín, vlákniny a sú dobrým zdrojom vitamínov ako kyselina listová, karotén, vitamín A, C, E, zinok, draslík, horčík, vápnik, železo. Preto majú svoje miesto v zdravej a vyváženej strave.
Ako správne a zdravo uvariť strukoviny
V prvom rade treba vysvetliť, že strukoviny, obilniny, rastlinné tuky (slnečnicový a repkový olej) obsahujú fytáty. Tie majú za úlohu zablokovať výživné látky ktoré sa nachádzajú v strukovine a preto vám strukoviny tak dlho vydržia a nepokazia sa. Keď konzumujeme strukoviny, fytáty nám bránia vyťažiť z nich výživné látky (hlavne bielkoviny) a tak vlastne vaším telom iba precestujú a spôsobia vám mierne nevoľnosti. To isté platí aj pre strukoviny označené ako bio.
Všeobecné rady na tepelnú úpravu strukovín:
Varte v tlakovom hrnci, pretože dobrou správou je, že
tlakový hrniec zničí problematické látky vo fazuli a ďalších strukovinách
a tak sa strukoviny pre vás stanú skvelým zdrojom výživy. Čiže tlakový hrniec bude pre vás dobrou investíciou ak sa plánujete stravovať s úctou voči svojmu zdraviu.
Strukoviny varte s korením, ktoré zmierňuje nafukovanie: majoránka, saturejka, kmín, bazalka, fenikel.
Strukoviny pred varením vždy namočte - skrátite tým dĺžku varenia, problematické látky (lektíny) sú rozpustné vo vode a tak sa do nej vyplavia a teda je logické, že túto vodu musíme zliať a k vareniu použiť novú. Nafukovanie, či plynatosť by sa pri tomto spôsobe prípravy dostaviť nemali.
Doba máčania strukovín nie je jednotná. Osobne ich však nechávam namočené minimálne 3 hodiny, alebo celú noc.
Ešte jeden spôsob na záver: Priveďte strukoviny do varu a vypnite. Vodu sceďte a vymeňte za čistú. V tejto vode ich dovaríte a dokoreníte.
Pokiaľ ide o konzervované strukoviny, tak by ste mali siahnuť po plechovkách bez obsahu BPA, alebo strukoviny kupovať v sklenených fľašiach.
Prvá pomoc pri plynatosti a nadúvaní? Vyskúšajte tieto jednoduché kroky:
1) Konzumujte tráviace enzýmy pred jedlom (informujte sa v lekárni),
2) Urobte si zázvorovo-mätový čaj - recept nájdete tu. Podporíte a ukľudníte svoje bruško,
3) Snažte sa poznať vaše telo a to, čo vám spôsobuje nepríjemnosti. Napríklad mnohým ľuďom hlúbovitá zelenina (karfiol, kel, kapusta, brokolica) spôsobuje tráviace problémy,
4) Jablčný ocot - okrem toho, že si ním môžte vybieliť zuby (ale to nie je témou tohto blogu), 1čl zmiešanou v 2dcl vody si odkyslíte organizmus,
5) Žuvajte fenikel (ja ho mám ako korenie a to si dám v malom množstve do úst).
Mohlo by vás tiež zaujímať: Cukor ako jed a zdravé náhrady , Čo dať do nákupného košíka?