Vyhledat

Návykový jablkovo-makový koláč

Veľmi jednoduchý na prípravu, vláčny a návykový. Recept si viete prispôsobiť svojím potrebám a teda spraviť ho úplne bez lepku, či laktózy.


Ingrediencie:

500g jabĺk (umyté a nastrúhané aj so šupkou)

150g mletého maku

2 vajíčka

80ml roztopeného kokosového oleja

80g cukru (použila som brezový cukor)

250g bieleho jogurtu

1 a 1/2čl sódy bikarbóny

1čl škorice

100g celozrnnej špaldovej múky

30g mandľovej múky (alebo na múku pomletých mandlí)


Poleva: 80g horkej čokolády nad 80% kakaa roztopenej nad parou

___________________


Tento koláč nám prvýkrát upiekla švagriná a keď sa zjedol celý pekáč a nad jeho vláčnou chuťou sa rozplývali malí aj veľkí, nedalo mi to a rozhodla som sa podeliť sa s ním.

Jeho príprava vám zaberie asi 20 minút vášho času a v rúre som ho piekla 35 minút pri 180°C. Po upečení ho necháte trošku vychladnúť, polejete roztopenou čokoládou a delikatesa je hotová.

Špaldovú múku môžete nahradiť všestrannou bezlepkovou múkou a jogurt bezlaktózovou verziou. Veľmi dobre chutí aj s kyslou smotanou.


Postup:

  1. Rúru si predhrejeme na 180°C. Jablká umyjeme a aj so šupkou nastrúhame. Pripravíme si malý pekáč (ja som použila formu na tortu lenivej nevesty 24cm).

  2. V mise mixérom vyšľaháme 2 vajíčka s brezovým cukrom. Postupne pridáme roztopený kokosový olej a jogurt, alebo kyslú smotanu.

  3. V druhej nádobe lopatkou zmiešame všetky suché ingrediencie: mak, múku, sódu bikarbónu, a škoricu.

  4. Zmiešame suché ingrediencie s mokrými, ako posledné pridáme nastrúhané jablká a všetko premiešame.

  5. Cesto vylejeme do malej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 30-40minút. V prípade potreby vrch polejeme horkou čokoládou, ktorú roztopíme nad parou.


Tiež sa môžete inšpirovať receptom na: maková torta pre priateľov (bez múky)

Prajem vám dobrú chuť :-)


993 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše