Veľmi jednoduchý na prípravu, vláčny a návykový. Recept si viete prispôsobiť svojím potrebám a teda spraviť ho úplne bez lepku, či laktózy.

Ingrediencie:
500g jabĺk (umyté a nastrúhané aj so šupkou)
150g mletého maku
2 vajíčka
80ml roztopeného kokosového oleja
80g cukru (použila som brezový cukor)
250g bieleho jogurtu
1 a 1/2čl sódy bikarbóny
1čl škorice
100g celozrnnej špaldovej múky
30g mandľovej múky (alebo na múku pomletých mandlí)
Poleva: 80g horkej čokolády nad 80% kakaa roztopenej nad parou
___________________
Tento koláč nám prvýkrát upiekla švagriná a keď sa zjedol celý pekáč a nad jeho vláčnou chuťou sa rozplývali malí aj veľkí, nedalo mi to a rozhodla som sa podeliť sa s ním.
Jeho príprava vám zaberie asi 20 minút vášho času a v rúre som ho piekla 35 minút pri 180°C. Po upečení ho necháte trošku vychladnúť, polejete roztopenou čokoládou a delikatesa je hotová.
Špaldovú múku môžete nahradiť všestrannou bezlepkovou múkou a jogurt bezlaktózovou verziou. Veľmi dobre chutí aj s kyslou smotanou.
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180°C. Jablká umyjeme a aj so šupkou nastrúhame. Pripravíme si malý pekáč (ja som použila formu na tortu lenivej nevesty 24cm).
V mise mixérom vyšľaháme 2 vajíčka s brezovým cukrom. Postupne pridáme roztopený kokosový olej a jogurt, alebo kyslú smotanu.
V druhej nádobe lopatkou zmiešame všetky suché ingrediencie: mak, múku, sódu bikarbónu, a škoricu.
Zmiešame suché ingrediencie s mokrými, ako posledné pridáme nastrúhané jablká a všetko premiešame.
Cesto vylejeme do malej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 30-40minút. V prípade potreby vrch polejeme horkou čokoládou, ktorú roztopíme nad parou.
Tiež sa môžete inšpirovať receptom na: maková torta pre priateľov (bez múky)
Prajem vám dobrú chuť :-)