Zdravý životný štýl obmedzuje zoznam jedál ktoré môžte konzumovať s ohľadom na vaše zdravie a krásu. Slovo ´OBMEDZOVAŤ´ však neznamená mrkva v košíku. V dnešnom blogu vám píšem svoj nákupný zoznam pre zdravý štýl a teda pre zdravšiu, krajšiu a štíhlejšiu verziu seba samej:-)
Tuky a oleje
Ghí maslo (prepustené maslo), avokádový olej, extra panenský olivový olej, rybí olej (omega-3), ľanový olej, konopný olej, kokosový olej, sezamový olej, MCT olej, perilový olej, olej z vlašských orechov, maslo 82%
Na čiernej listine sú: margaríny (keď rady pečiete, nahraďte to 82% maslom), pomazánkové maslá, rastlinné oleje (slnečnicový, repkový, kukuričný, atď.)
Bylinky a Korenie
Čierne korenie, mletý aj čerstvý koriander, mletý zázvor a koreň zázvoru, fenikel, cesnak, cibuľa, kmín, kardamom, škorica, kurkuma, himalájska soľ, morská soľ, provensálske korenie, čerstvá bazalka, vanilkové struky, mäta, tamari sójová omáčka, tahini
Víno
Červené víno (2dcl každý deň). To píšem len aby ste si nemysleli, že piť treba čo sa do vás zmestí :-). Mierna konzumácia (to je tých 2dcl každý deň) vás chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a mozgovými príhodami. Červené víno tiež obsahuje antioxidanty, ktoré chránia naše bunky - hurááá krásna pleť.
Ocot
Všetky, bez pridaného cukru
Čokoláda
Horká nad 80% kakaa. Odporúčam značky Vivany, Lindt a Figaro 86%.
Sladidlá (ale obmedzujte)
Xylitol (brezový cukor)
Sirup z jakonu
Erythritol
Stévia
Čakankový sirup
Med (kvalitný)
Ak vás zaujíma prečo používam práve tieto sladidlá, prečítajte si môj blog o cukre.
Orechy a semená
Vlašské orechy, pistácie, jedlé gaštany, makadamové orechy, pekanové orechy, píniové orechy, konopné semienka, para orechy, ľanové, sezamové semienka, chia, lieskové orechy, mandle (vyhýbať by ste sa mali praženým orechom, arašídom).
Múky a cestoviny
Rozumiem tomu, že mnohé z nás máme rady pečivo (croissanty, chlieb, koláče). Zároveň som presvedčená, že vzdať sa takýchto jedál na dlhé obdobie by bolo pre mnohé z nás, dámy, utópiou. Preto vám do zoznamu pridám aj zoznam zdravších múk (vyznačené *), ktoré však obsahujú lepok.
Ražná múka* , jačmenná múka*, špaldová múka*, ovsená múka*, bezlepková ovsená múka, kokosová múka, mandľová múka, pohánková múka, ryžová múka.
Z cestovín mám najradšej čisto ryžové (bez tapioku), kľudne však vyskúšajte gaštanové, pohánkové, cestoviny z mungo fazule, červenej šošovice, atď.
Mäso a ryby
Akékoľvek, ale kvalitné. Vyhýbajte sa údeninám a vnútornostiam. Ryby uprednostňujte čerstvé, pečené, grilované, ale nie smažené a údené.
Strukoviny
Fazuľa, šošovica, cícer, tempeh, miso. O tom, ako správne variť strukoviny píšem vo svojom blogu, ktorý si môžte prečítať tu.
Mliečne výrobky a náhrady
Ak vaše telo toleruje laktózu, vychutnajte si zdravšie a organické verzie mliečnych výrobkov.
Mandľové mlieko, kokosové mlieko, ryžové mlieko, grécky jogurt, kokosový jogurt, plnotučná smotana, delaktózová smotana, kyslá smotana, kokosová smotana, ryžová smotana, kozí syr, ricotta, cottage cheese, mozzarella, bio tvaroh.
Zelenina
Akákoľvek (ak ste však na protizápalovej strave, tak to slovo ´akákoľvek´ pre vás neplatí. Ako príklad uvediem to, že zemiaky nekonzumujem, batáty a topinambur však môžem).
Ovocie
Avokádo, egreše, maliny, jahody, čučoriedky, černice, čerešne, višne, ríbezle, jablko, hrozno, hruška, slivka. Ostatné ovocie obmedzene.
Mohlo by vás tiež zaujímať:
Ďalšie tipy pre zdravé varenie
Nepoužívajte mikrovlnú rúru (my sme svoju už dávno vyhodili)
Varte nad parou (nevarím takto vždy, ale viem, že klasickým varením sa zničí takmer polovica výživných látok)
Zadovážte si tlakový hrniec (je skvelý hlavne keď varíte strukoviny. Ak vás zaujíma prečo, prečítajte si tento blog)
Obmedzujte plastové fľaše (obsahujú škodlivé ftaláty a baktérie)
Investujte do kvalitného mixéra (asi rok som používala klasický tyčový mixér, ale vzhľadom na časté mixovanie som volila kvalitnejšiu variantu)