Jednoduchý recept, ktorým doplníte váš nedeľný obed, alebo oslavu. Táto mandľová torta s jahodami je bez múky a rafinovaného cukru. A predsa je sladká a príjemne osviežujúca.

Čas prípravy: 60min.
Ingrediencie na korpus:
5 domácich vajec
100g brezového cukru (xylitol)
120g mandľovej múky
Nastrúhaná kôra z 1 bio citróna (alebo v sáčku 6g balenie)
Ingrediencie na krém:
250g mascarpone (kúpite aj bezlaktózovú verziu)
200ml plnotučnej šľahačkovej smotany
1čl bourbon vanilky
1pl šťavy z citróna
250g jahôd
2pl brezového cukru
Postup na korpus:
1. Potrebujete menšiu tortovú formu o priemere 18cm. Vysteľte ju papierom na pečenie a okraje vytrite maslom, alebo kokosovým olejom.
2. Rúru predhrejte na 180 stupňov C.
3. Okreme vyšľahajte bielka z piatich vajec.
4. V druhej nádobe vymiešajte žĺtka, cukor, kôru z citróna a ako poslednú pridajte múku.
5. Po troške pridávajte napenené bielka a ručne zmiešajte tieto dve zmesi. Cesto vylejte do formy, vložte do predhriatej rúry a pečte 30 minút.
Postup na krém:
Krém si pripravíte tak, že zmiešate mascarpone, vyšľahanú šľahačku, kôru z citróna, cukor a bourbon vanilku. Všetko dobre premiešajte, aby bol krém hustý a hladký.
Jahody umyte a rozpoľte nožom.
Vrstvenie torty:
1. Upečený a vychladnutý korpus prerežte na polovicu. Spodnú časť nechajte na spodku tortovej formy.
2. Po okrajoch tortovej formy poukladajte jahody.
3. Do stredu dajte mascarpone krém so šľahačkou a prikryte druhým plátom cesta.
4. Na vrch môžete poukladať zvyšný krém a jahody.
Tip na záver: upečený a rozkrojený korpus môžete poliať polievkovou lyžicou likéru, aby ste tak dosiahli ešte viac šťavnatú chuť a vrch torty ak sa vám nezvýši mascarpone krém môžete poliať nad parou roztopenou bielou vegánskou čokoládou.