Vyhledat

Maková torta pre priateľov (bez lepku a rafinovaného cukru)

Táto maková torta pre priateľov je osviežujúca, plná maku, sladká a predsa zdravá. Nie je v nej žiadna múka a ani rafinovaný cukor. Ideálna ak si chcete príjemne posedieť s priateľmi pri kávičke a zákusku, alebo aj ako sladké makové pokušenie pri vašej diéte.


Našou pravidelnou zástavkou keď sme v nákupnom centre je kávička v kaviarni Café Dias a bezlepková maková torta. Vždy si na nej s potešením pochutnám. Má to však jeden háčik. Odkedy som sa začala zdravo stravovať, v mojej kuchyni nemá miesto rafinovaný cukor. Nie je na ňom nič dobré. Je zápalový, rakovinové bunky ho milujú, priberáte z neho, zvyšuje vám hladinu cukru, a takto by som mohla pokračovať aj ďalej. Práve preto používam zdravé náhrady cukru alebo ich môžem nazvať aj odolné škroby, ktoré chutia ako cukor, neobsahujú takmer žiadne kalórie, nespôsobujú zubné kazy a sú oveľa ľahšie stráviteľné.

Makovú tortu, podobnú tej akú majú v už spomínanej kaviarni som sa pokúšala upiecť už skôr. Nebolo to však to pravé, orechové, čo vám chcem ponúknuť dnes v tomto recepte.

Maková torta pre priateľov (bez lepku a rafinovaného cukru)


Ingrediencie:

10 vajec (samostatne 10 žĺtkov a 10 bielkov)

150g erythritolu (je ideálny na pečenie. Ak by ste sa rozhodli použiť napríklad xylitol, určite by som použila menšie množstvo)

180g mletého maku


Plnka:

1,5dl mlieka

200g mletého maku

1,5PL rumu

150g erythritolu

300g zmäknutého masla

Višňový domáci džem


Postup:

1. Rúru si predhrejte na 180C a pripravte si vymastenú formu na pečenie s priemerom 22cm. Ja som spodok formy ešte posypala lupienkami z mandlí.

2. Najprv vyšľahajte žĺtka s cukrom a postupne pridáte mak. Nakoniec jemne primiešajte našľahané bielka (toto už nemixujte).

3. Zmes nalejte do formy a pečte 50 minút. Ja zo zvyku stále vrch torty prikryjem a asi 10minút pred dopečením odkryjem.

4. Medzitým ako je torta v rúre si pripravte plnku. Zohrejte mlieko a horúcim mliekom zalejte 200g mletého maku a pridajte rum. Premiešanú zmes nechajte vychladnúť.

5. Vyšľahajte mäkké maslo s cukrom, rumom a na záver pridajte vychladnutý mak s mliekom.

6. Keď je korpus upečený a vychladnutý, 2x ho rozrežte. Čiže budete mať 3 diely. Každý diel potrite plnkou a na vrch dajte tenkú vrstvu domáceho džemu. Plnkou potrite aj celú tortu.

7. Tortu odložte na chladné miesto, najlepšie do chladničky na pár hodín.


Tip na iné lahodné recepty bez rafinovaného cukru a lepku:


Delikátna čokoládová raw torta

Šťavnatý láva cake

Neodolateľné banánové palacinky

605 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše