Recept kura masala vám zaručí bohatú krémovú chuť s kúskami kuracieho, alebo morčacieho mäska. Vďaka koreniu garam masala pripomína indickú kuchyňu.
Mix zdravého korenia: cesnak, cibuľa, garam masala (zloženie: rasca rímska, klinček, škorica, kardamóm, koriander, čierne korenie) a krémová paradajková omáčka vám zaručí sýty a zdravý obed.
Čo je na recepte kura masala s ryžou basmati skvelé?
1) Bohatá krémová a korenistá konzistenia
2) Chutí ako jedlo v dobrej reštaurácii
3) Viete si ho upraviť podľa svojich zdravotných potrieb
Kde kúpim korenie garam masala?
V prvom rade vám poviem, že si ho viete pripraviť aj doma, ak máte poruke všetky vyššie spomínané ingrediencie. Ja som si ho kúpila v bio obchode, nájdete ho však aj v Tescu (nie však v každom).
Prečo je recept Kura masala s ryžou basmati zdravý?
Tento recept je bez lepku, rafinovaného cukru a môžete si ho upraviť ak ste na strave bez laktózy (grécky jogurt nahradíte bezlaktózovým jogurtom, alebo kokosovým jogurtom). Tiež môžete použiť kokosovú smotanu. Zároveň je vhodný pri paleo stravovaní a Whole 30.
Môžete ho jesť s ryžou basmati (obsahuje menej cukrov v porovnaní s klasickou ryžou), alebo si k tomu pripraviť karfiolovú ryžu, či lokše z kyslého mlieka (tie však obsahujú lepok, nakoľko tam používam špaldovú múku).
Čas prípravy a varenia: 1hodina 15 minút
Porcie: 4
Ingrediencie:
Marináda:
400g na kúsky nakrájaných kuracích, alebo morčacích pŕs
2 PL olivového oleja
2 čl korenia garam masala
1 PL šťavy z citróna
1 čl čierneho korenia
Štipka kurkumy a zázvoru
Omáčka:
500ml paradajkového pretlaku
2 PL kečup Otma gurman (bez konzervantov)
2 PL gréckeho jogurtu
1 konzerva plnotučného kokosového mlieka
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1/2 čl garam masala
Ghí maslo na panvicu
Podávať s:
* basmati ryžou
* karfiolovou ryžou
Postup:
1) Pripravte si marinádu zo spomínaných ingrediencií a vložte do nej na kúsky nakrájané mäsko.
2) V hrnci si pripravte omáčku: na ghí masle poduste cibuľku, pridajte cesnak, garam masala. Paradajkový pretlak, kečup a grécky jogurt (grécky jogurt môžte nahradiť bezlaktózovým, alebo kokosovým jogurtom, či smotanou) vymixujte mixérom aby sa vám vytvorila krémová konzistencia. Toto potom vylejte do hrnca, povarte 5-7 minúť a ako posledné pridajte konzervu kokosového mlieka. V prípade potreby to dokorente. Omáčka by mala byť hustá a krémová.
3) Na ďalšej panvici orestujte kura v marináde cca 15 minút a pridajte do spomínanej omáčky. Nechajte prejsť varom a vypnite.