Ozajstná dobrota pre akýkoľvek typ stravovania. Táto krémová špargľová polievka sa dá jesť aj v teplej aj studenej kuchyni. Má príjemnú osviežujúcu chuť a okrem iného neobsahuje tuk a má minimum kalórií.

Musím sa vám úprimne priznať, že špargľa ako taká si bude vyžadovať vašu pozornosť. Keď varíte hydinovú polievku, tak kurací trup umyjete a dáte variť. Špargľa - ´kočica´ chce, aby ste sa jej povenovali. Hlávky odrezali, drevnaté konce vyhodili a stred očistili škrabkou na zemiaky. V každom prípade tento recept na krémovú špargľovú polievku stojí za vyskúšanie. Mne osobne tá cibuľa v nej chutí najviac :-)
Ingrediencie:
500g bielej špargle
1 menšia cuketa
3 cibule
troška masla
2 žĺtky
1 bio zeleninový alebo slepačí bujón
Korenie: soľ, čierne korenie, tamari sójová omáčka a cukor (do cibule), prípadne iné podľa vašej chuti.
Postup:
1. Hlavičky špargle (asi také 2 cm) odkrojte a dajte bokom. Tvrdé drevnaté konce špargle odrežte a vyhoďte a zvyšnú časť ošúpte.
2. Nastrúhajte očistenú cuketu.
3. Do hrnca dajte 1,5l vody (alebo podľa vašej potreby) a pripravte si vývar zo zeleninového bujónu.
4. Do teplého vývaru pridajte očistenú špargľu a nastrúhanú cuketu. Varte, kým vám zelenina nezmäkne (cca 20min.) a dokoreňte to podľa vašej chuti.
5. Medzitým si v miske vidličkou vyšľahajte dva žĺtky s troškou vývaru. Zmes vlejte do polievky, ale nenechávajte ju silno bublať. Zamiešajte a vypnite.
6. Nakrájajte 3 cibule na kolieska a orestujte ich na masle v panvici. Pridajte korenie: soľ, tamari sójovú omáčku a pred dokončením lyžicu sladidla. Ja som použila erythritol.
7. Hlávky špargle obvarte vo vriacej vode.
8. Tyčovým mixérom vymixujte horúcu (nie vriacu polievku). Do vymixovanej polievky pridajte hlávky zo špargle a cibuľu.
9. Servírujte s petržlenovou vňaťou, alebo iným zeleným korením.
Prajem vám dobrú chuť.