Dusená zeleninová zmes ratatouille s hubami je skvelým a univerzálne použiteľným jedlom - pri diétach, stravovaní podľa paleo, alebo súčasť protizápalovej stravy. Môžete ju skombinovať ako prílohu k hlavnému jedlu, alebo v kombinácii s cestovinami, či ryžou.
Ja si ju zvyknem dať ako rýchlu večeru, keďže samotná príprava je veľmi jednoduchá.

Na 3 porcie potrebujeme:
1 baklažán
1 cuketu
1 červenú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
2 farebné paradajky
4 polievkové lyžice olivového oleja 8ks na väčšie kúsky nakrájaných šampiňónov
Korenie (množstvo podľa vašej chuti): tamari sójová omáčka, himalájska soľ, provensálske korenie, kardamóm, trošku šťavy z citróna, čierne korenie
Postup:
Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej a osmahnite na ňom cibuľu a pretlačený cesnak. Pridajte papriky, na väčšie kúsky nakrájaný a ošúpaný baklažán, cuketu a ako posledné pridajte šampiňóny. Celú zmes okoreňte podľa vašej chuti. Ja zvyknem dávať 2-3pl tamari, 2čl himalájskej soli, 1čl provensálskeho korenia, 1/2čl kardamómu a čierneho korenia a celé to pokvapkám troškou citróna.Duste 20-30minút tak, aby sa vám zelenina nerozvarila.