O rastlinných mliekach som pred mojimi prvými pokusmi so zdravou výživou ani nechyrovala. Teraz si ich však už vyrábam z času na čas aj sama. Mandľové mlieko je stálicou v mojej kuchyni a na rozdiel od bežného mlieka vám nebude spôsobovať tieto ťažkosti:

1) plynatosť
2) nafúknuté brucho
3) kŕče
4) akné
No najskôr, aby ste zistitili aký účinok má na vás mlieko a mliečne výrobky, je potrebné sa otestovať. Možno v konečnom dôsledku prídete na to, že žiaden z negatívnych účinkov ktoré som vyššie popísala nepociťujete a tak si budete istý, že mlieko má u vás zelenú.
Mliečne výrobky obsahujú laktózu (mliečny cukor), ktorú dokáže väčšina z nás v pohode stráviť iba v dojčenskom veku. Prečo? Lebo
enzým na spracovanie laktózy sa postupne prestane vylučovať.
Väčšina z nás nemá problém s bryndzou, plnotučným jogurtom, či kvalitným syrom. Ale s mliekom áno. Musím sa vám však priznať, že pokiaľ ide o rastlinné mlieka, tak ich nepijem samostatne v pohári....používam ich len do jedál. Takto mi to chutí oveľa viac. Zároveň, pokiaľ ide o mliečne výrobky, tak uprednostňujem plnotučné. Napríklad biely grécky jogurt má menej sacharidov, viac tukov. Kozí syr má väčší obsah vápnika a ľahko stráviteľné tuky. Takže toľko o laktóze (mliečny cukor). No a poďme sa teraz pozrieť na samotný recept.
Recept na 1L mlieka:
150-200g mandlí namočte cez noc do vody. 1 hrnček mandlí = 3 hrnčeky vody. Na druhý deň vodu scedíte a mandle poriadne rozmixujete mixérom s postupným pridávaním 1l vody. Do mlieka som dala štipku himalájskej soli, škorice a 1 čajovú lyžičku bourbon vanilky (kúpite v bio obchodoch).
Rozmixované mlieko preceďte cez gázu a rozdrvené mandle si nechajte deň, dva v chladničke a použite na raw zákusok.