Je mnoho spôsobov ako si pripraviť cviklu. Jedným z nich je aj táto chutná šťava. A...ak cviklu nemáte veľmi radi, ako ja, nebojte sa. Jej chuť sa dá pekne zamaskovať. Vzhľadom na jej účinky, o ktorých píšem nižšie však určite stojí za vyskúšanie a zaradenie do svojho jedálnička.

9 dôvodov prečo dať cvikle šancu:
1) Podporuje zdravie pečene
- obsahuje betacyanín, ktorý pomáha detoxikovať vašu pečeň a eliminovať mastné kyseliny a toxíny, ktoré sa tvoria v tele.
2) Reguluje metabolizmus
- je bohatá na draslík významný pre rovnováhu elektrolytov v tele (OK...toto budem musieť asi vysvetliť. Ak nemáte dostatok elektrolytov v tele, môžte pociťovať svalové kŕče po cvičení, niekedy aj bolesti hlavy.)
3) Zmierňuje zápal
Obsahuje betaín - silná látka s protizápalovým účinkom = menej bolesti a menší opuch. Hm...toto budem skúšať ja ak by som náhodou dostala ďalší zápalový atak...
4) Obsahuje železo
Ste anemický? Nadopujte sa cviklou...proste preč s únavou, malátnosťou a bledou pleťou.
5) Podpora imunity
Má vysoký obsah antioxidantov
6) Silné kosti
- je zdrojom vápnika a teda vhodná pre zdravie našich zubov a kostí
7) Pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi
- je to potravina s nízkym glykemickým indexom
8) Vhodná pre zdravý vývin váško bábätka (počas tehotenstva)
- obsahuje kyselinu listovú
9) Vitamín C
Ingrediencie:
2 uvarené cvikly (ja zvyčajne kupujem v Lidl)
2 jablká
3cm z koreňa zázvoru
1 citrón (šťava z neho)
1 mrkva
1 plátok stonkového zeleru
2 plné polievkové lyžice medu (nemusí byť)
1 liter vody
Tiež vás môže zaujímať recept na: Rýchly cviklový šalát
Postup:
Do mixéra nalejte 0,5l vody a postupne pridávajte ingrediencie aby ste mali istotu, že sa to dobre rozmixuje. Odporúčam kvalitnejší mixér pre lepší efekt a výsledok. Ak sa vám chuť šťavy bude zdať nevýrazná, doplňte to ešte ďalšou dávkou citrónovej šťavy a medu. Neviem aký objem má váš mixér, ja 0,5l vody vylejem do mixéra, romixujem s ostatnými ingredienciami, prelejem do džbánu a potom dolejem 0,5-1l vody podľa chuti.
Prajem vám príjemnú chuť a hlavne veľa zdravia!
PS: šťavu držte v chladničke a spotrebujte ju do 2 dní.