Vyhledat

Cukor ako jed a zdravé náhrady

Cieľom tohto článku je vysvetliť vám prečo je cukor pre vás škodlivý a pomôcť vám nájsť zdravé náhrady, aby ste tak získali kontrolu nad cukrom ktorý prijímate, cítili sa zdravo a boli bez stresu, či pocitu viny zo zjedeného koláča.


Rafinovaný cukor bol jednou z prvých vecí, ktorú som zo svojho jedálnička v začiatkoch prechodu na zdravý štýl vylúčila. Dokonca som prvé tri mesiace nejedla ani ovocie. Keďže bola moja túžba po zdravý silnou motiváciou, táto zmena mi nerobila problém. Určite mi však dáte za pravdu, že takto sa z dlhodobého hľadiska fungovať nedá. A tak som začala študovať literatúru a hľadať zdravé náhrady toho, čo je pre nás tak nepredstaviteľne lákavé.

Rada by som vám však vysvetlila, čo je cukor a prečo vnímať cukor ako jed, aby ste tak vedeli lepšie pochopiť jeho dopad na váš organizmus bez ohľadu na to, či máte momentálne nejaký zdravotný problém, alebo nie.


Čo je CUKOR

Pod pojmom cukor, ktorý má negatívne účinky na naše zdravie si predstavte všetky škroby (kukurica, cestoviny, zemiaky...) a cukry: glukóza, fruktóza (ovocný cukor), sacharóza (kuchynský cukor), laktóza (mliečny cukor), atď. Neexistuje žiaden zdravý druh cukru, ktorého by sme mohli zjesť neobmedzené množstvo.

Naše telo všetky cukry ktoré prijímame v potrave rozkladá na najjednoduchší sacharid - glukózu.

Tu prichádza na rad hormón inzulín, ktorý sa zbavuje prebytočnej glukózy. Glukóza v krvi má totiž presne stanovené hranice, kedy je jej málo a kedy veľa. Ak sa inzulín nestíha zbaviť prebytočnej glukózy, priberáme (uskladňuje si ju do tukových tkanív). Nadbytočná glukóza tiež vedie k rôznym zdravotným problémom a chronickým ochoreniam. Len pre ilustráciu, nášmu telu denne stačí len 20-50g cukru ktoré potrebujú naše mozgové bunky a červené krvinky. No a tento cukor by ste si vedeli získať len zo zjedenia zeleniny, keďže 100g zeleniny obsahuje cca 5-10g cukru, alebo jednej porcie ovocia. Jedna porcia sa rovná približne veľkosti vašej dlane.


Prečo je cukor škodlivý

Áno, kazia sa nám z neho zuby, nie je ideálnym zdrojom energie, ale to je asi len špička z ľadovca...


1) Z cukru priberáte

No áno, hlavne keď ho skombinujete s tukmi. Kým vaše telo glukózu využíva ako palivo pre naše bunky, fruktóza končí v pečeni, kde sa premieňa na tuk a jednoducho povedané nerobí tam dobrotu. Fruktózu nájdete v kuchynskom cukre, kukuričnom sirupe, atď.


2) Cukor vás núti jesť viac

Fruktóza je takzvaný nasadený špión. Zjete cukríky alebo balíček keksov a nič, žiaden pocit zasýtenia sa nedostavil? Proste naše telo nemá vypínač na fruktózu. A bodka. Inzulín, leptín, či iný hormón proste nepovie telu, že stačilo.


3) Cukor zvyšuje riziko chronických chorôb

Medzi najzávažnejšie ochorenia patria rakovina (približne 90% rakovinových buniek sa živý cukrom) a srdcovo-cievne ochorenia.


4) Cukor má za následok inzulínovú rezistenciu

Inzulín sa vám začne tvoriť keď hladina cukru dosiahne určitú úroveň. Čím viac cukru zjete, tým sa vaše telo bude snažiť vyrábať viac inzulínu až mu nakoniec šibne a stratí schopnosť produkovať dostatočné množstvo inzulínu. Proste si vytvoríte inzulínovú rezistenciu.


5) Cukor vplýva na mozog

Napríklad: problémy s koncentráciou, úzkosť, depresia, hyperaktivita, znížený rozsah pozornosti - toto môžte mať pri jeho nadmernej konzumácii (sladkosti, cestoviny, pečivo, keksy, atď.)


6) Cukor je návykový

Máte radi toffifee? Tak potom to poznáte. Zjete jeden kúsok a chcete hneď ďalší.


Zdravé náhrady cukru

Už ste sa stretli s termínom odolné, alebo rezistentné škroby??? Nie? Nevadí. Ani ja som donedávna nevedela, že to, čo jem sú vlastne rezistentné škroby.

Odolné škroby sa v našom tele nesprávajú tak ako kukurica, ryža, cestoviny, sladkosti a iné typické škroby či cukry. V našom tele sa nemenia na glukózu, ktorá ako už viete slúži ako palivo pre naše bunky, alebo si ju telo ukladá do tukových zásob. Odolné škroby prechádzajú tenkým črevom nedotknuté. Neštiepia sa a preto sa volajú odolné škroby. Zároveň zvyšujú podiel ´prospešných´ baktérií vo vašich črevách, zlepšujú trávenie, nezvyšujú hladinu krvného cukru (glukózy) a udržujú na uzde aj telesnú váhu.

Zdrojom týchto škrobov je

zelený banán, mango, papája, topinambur (zdravšia náhrada zemiakov), cibuľa, cesnak...


Zoznam zdravých náhrad cukru

Ponúkam vám náhrady, ktoré používam ako súčasť protizápalovej stravy a ktoré sú pre vaše telo prospešné, alebo keď si to otočíte, tak môžme povedať aj menej škodlivé :-)


  • Erythritol (je ideálny na pečenie, nespôsobuje tráviace ťažkosti a je ľahšie stráviteľný ako xylitol)

  • Xylitol (alebo tiež brezový cukor). Tento som si najviac obľúbila. Nezabudnite však, že sa nepoužíva do kysnutého cesta a tento cukor nekaramelizuje

  • Stévia (och...prepáčte, ale ja jej neviem prísť na chuť. Názor si však vytvorte sami)

  • Jakon sirup (ešte neodskúšaný)

  • Čakankový sirup (vhodný na palacinky, smoothie, muesli...)

  • Med - toto je proste cukor, takže s mierou. Obsahuje však antioxidanty, enzými, vitamíny, má protizápalové vlastnosti...tak preto má zelenú.

TIP: Vyskúšajte napríklad môj recept na šťavnatý láva cake .

Tiež by vám mohli chutiť banánové palacinky, na ktorých si pochutná každá veková kategória, či skvelá maková torta pre priateľov.

Zdroj:

Karpaty, M. Uríčková, D. 2014. Moderné paleo. TBB,a.s. Banská Bystrica, (2014). ISBN 978-80-551-3773-5

Bassford, K. 2015. Sladký život bez cukru. Vydavateľstvo Príroda, s.r.o. (2015). ISBN 978-80-07-02441-0

Gundry, S. 2019. Skryté nebezpečí zdravých potravín. Grada Publishing, a.s. (2019). ISBN 978-80-247-4044-7


186 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše