Brokolicové karbonátky sú chuťovo fantastické, vhodné na cesty i pre malé deti. Zároveň sú súčasťou protizápalovej stravy, nakoľko neobsahujú žiadnu múku, či rafinovaný cukor.

Recept:
Čas prípravy aj s pečením: 40minút,
čas pečenia: 20-25minút
Na 12-14 kusov potrebujeme:
1 brokolicu
4 menšie mrkvy
Strúhanú mozzarellu (asi 150g)
2 vajíčka
4 PL všestrannej bezlepkovej múky (kupujem ju v kauflande)* pozri môj extra tip dole
2 strúčiky cesnaku
Himalájsku soľ
Čierne korenie
1 PL Extra panenského olivového oleja
Postup:
1. Brokolicu s mrkvou uvarte nad parou. Ja som to varila nad parou v tlakovom hrnci 20 minút.
2. Zapnite rúru a predhrejte ju na 200C.
3. Takto uvarenú zeleninu trošku rozmixujte tyčovým mixérom. Nemixujte úplne na kašu, nech vám tam ostanú aj kúsky zeleniny.
4. V mise zmiešajte jemne rozmixovanú zeleninu, 2 vajíčka, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, strúhanú mozzarellu, bezlepkovú múku, soľ a čierne korenie.
5. Plech vysteľte papierom na pečenie a polievkovou lyžicou naň ukladajte karbonátky. Cesto má byť mokré a vláčne, malo by však na pekáči držať tvar keď tam budete tie karbonátky lyžicou ukladať.
6. Pečte v rúre 20 minút pri 200C. Pár minút (asi 5min.) pred dopečením potrite karbonátky olivovým olejom, aby boli chrumkavé. Ja niekedy tento krok vynechám a olivový olej dám priamo do cesta.
Tiež by vám mohlo chutiť :-)
Skvelá kokosovo-hydinová polievka
* Extra tip pre brokolicové karbonátky (bez lepku, protizápalová strava):
Ak nemáte všestrannú bezlepkovú múku, skúste použiť ovsené vločky ktoré rozmixujete mixérom na múku. Syr mozzarella môžte tiež nahradiť iným, nemám však skúsenosti s tým, ako a či sa zmení chuť týchto karbonátok.
Karbonátky môžte podávať s gréckym jogurtom a zeleninovým šalátom, alebo aj k mäsu na šťave.