Táto bravčová panenka s hubami a horčicovou omáčkou má skvelú krémovo horčicovú chuť. Môžte ju skombinovať s cestovinami, alebo knedlíkom.

Prečo nevynechať do omáčky kardamóm?
Rada robím veci zo zmyslom. Preto aj čítam články písané odborníkmi, či štúdie. V tomto recepte sa nachádzajú mliečne výrobky, ktoré sú vo všeobecnosti ťažšie na trávenie. Pridaním kardamómu do omáčky tak znížite ťažkosť jedla.
Na 4 porcie potrebujeme:
500g bravčovej panenky (rátajte tak cca 100g na jednu porciu +/-)
2 kyslé smotany
1 PL dijónskej horčice
3 PL klasickej horčice
1 PL tamari sójová omáčka
1-2 PL šľahačkovej smotany (na zjemnenie chuti)
1 PL medu
1 PL ghí masla
100g (asi tak 10 kusov) šampiňónov nakrájaných na väčšie kúsky
1/2 čl kardamóm
1/2 čl čierneho korenia
1/2 čl soli
Postup:
1. Pripravíme si omáčku. Na panvici roztopte ghí maslo, pridajte 1 PL medu, horčicu (dijónsku a klasickú), tamari sójovú omáčku a miešajte. Následne pridajte kardamóm, 2 kelímky kyslej smotany, stále miešajte a celú tú chuť zjemnite smotanou podľa chuti.
2. Šampiňóny očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Orestujte ich samostatne na panvici, masle (alebo kokosovom oleji) a troške soli. Nie je potrebné pridávať ďalšie korenie, nakoľko má horčicová omáčka výraznú chuť.
3. 500g panenky nakrájajte na tenšie kúsky a okoreňte soľou a čiernym korením. Orestujte ich na panvici z oboch strán asi tak 15 minút. Ja som použila gril panvičku.
4. Podávajte s cestovinami, alebo knedlíkom. Ja som to jedla bez akejkoľvek prílohy. Veľmi by sa mi k tomu hodili klasické zemiaky, tie však v kombinácii s mäsom nie sú súčasťou zdravej i protizápalovej stravy.