Vyhledat

Bezlepkový chlieb s vlákninou (protizápalová strava, paleo)

Tento bezlepkový chlieb s vlákninou si obľúbite kvôli jeho nenáročnej príprave, príjemnej chuti ako aj skutočnosti, že po zjedení nebudete mať pocit ťažkého žalúdka. Taká maškrtka pre vaše trávenie.


Pečivo mám veľmi rada, aj keď som ho musela pri prechode na protizápalovú stravu poriadne obmedziť. Pre akékoľvek telo (aj zdravé) je prínosom to, ak si dáte detox od lepku aspoň na pár týždňov. Keď nemám zápaly, rada si pochutnám na kváskovom chlebe, alebo si niečo rýchle upečiem. Tento bezlepkový chlieb s vlákninou je nižší práve kvôli tomu, že cesto nekysne a pozostáva len zo semienok vhodných ako súčasť protizápalovej či bezlepkovej stravy, vlákniny psyllium, ryžovej a mandľovej múky. Tiež budete k tomu potrebovať formu na chlieb. Ja mám formu na pečenie veľkosti 24cm x 12cm.


Ingrediencie na 1 bochník chleba:


Suché ingrediencie:


1 šálka mandľovej múky

1 šálka ryžovej múky

1/2 šálky ľanových semienok

1/2 šálky konopných semienok

1/2 šálky drvených mandlí

2 polievkové lyžice chia semienok (môžte ich tiež nahradiť inými, ak vám chia nechutia)

1/4 šálky psyllium vlákniny

1.5 čajovej lyžice kypriaceho prášku bez fosfátov

1 čajová lyžica Himalájskej ružovej soli


Mokré ingrediencie:


3 vajíčka

2 polievkové lyžice roztopeného kokosového oleja

1/2 šálky mandľového mlieka (+ viac ak sa vám cesto bude zdať príliš husté)


Postup:


1. Predhrejte rúru na 180C

2. Vo väčšej nádobe zmiešajte všetky suché ingrediencie

3. V druhej nádobe zmiešajte všetky mokré ingrediencie

4. Vlejte mokré ingrediencie do nádoby so suchými ingredienciami a zamiešajte kým sa vám cesto nespojí. Ak sa vám cesto bude zdať priveľmi husté, dolejte ešte mandľové mlieko (konzistencia by však nemala mať podobu liateho cesta)

5. Formu na chlieb vymastite kokosovým olejom, alebo tam dajte papier na pečenie, ako mám ja na obrázku.

6. Vložte do rúry a pečte 30 - 40minút. Skúste vložiť dnu páradlo. Ak bude suché, chlieb je upečený. Ak nie, ešte mu dajte čas.

7. Ak sa vám bude zdať že sa vrchná časť chleba pripeká rýchlo, zakryte ho fóliou, alebo pečným papierom. Ja som to tak spravila, pretože mi ešte trčal po bokoch a bol dosť dlhý na to, aby zakryl vrchnú časť chleba.

8. Po upečení vyberte chlieb z rúry aby vám nevyschol a nechajte vychladnúť. No a potom už viete čo máte robiť :-) Prajem vám dobrú chuť.

TIP: chlieb si tiež môžte nakrájať a dať do mrazničky ak viete, že ho nebudete jesť každý deň, resp. nespotrebujete do 3-5dní.


126 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše