Vyhledat

Bezlepkové múky - ako s nimi pracovať

Bezlepkové múky sa odporúčajú nielen tým, ktorí majú celiakiu. Ja som s nimi začala pracovať keď som mala obdobie zápalov a odporúčali mi lepok vylúčiť. Čiže ak trpíte ochorením zápalového pôvodu a zaujíma vás protizápalová strava, alebo zdravý štýl,

tento blog je pre vás.


Bezlepkové múky

Líšia sa od seba cenou, spôsobom využitia a ich nutričná hodnota je tiež rozdielna.


Typy bezlepkových múk

1 Ryžová múka (z bielej alebo hnedej ryže)

2 Pohánková múka

3 Mandľová múka

4 Kokosová múka

5 Lieskovcová múka

6 Amarantová múka

7 Quinová múka

8 Cícerová múka

9 Ciroková múka

10 Teffová múka


Využitie bezlepkových múk

1 Ryžová múka

Cenovo je veľmi dostupná a tak sa nemusíte báť, že vám z peňaženky unikne väčšie množstvo peňazí. Kúpite ju v bio obchode, ale našla som ju už aj v Bille a tiež v bezobalovom obchode.

Ryžová múka je vlastne mletá biela, alebo hnedá ryža. Má jemnú chuť a je ľahko stráviteľná. Je vhodná pri pečení koláčov, pri príprave chlebového pečiva, alebo na zahustenie omáčok.

Odporúčam vám pri pečení skombinovať ju s inou bezlepkovou múkou, pretože ryžová múka je drobivá a teda sa vám pečivo začne rýchlo trošiť. Skúste ju napríklad skombinovať s pohánkovou, alebo mandľovou múkou.

Múka z bielej ryže má neutrálnu chuť a preto sa nemusíte báť, že vám ovplyvní konečnú chuť jedla.

Múka z hnedej ryže sa viac hodí na pečenie koláčov.


2 Pohánková múka

Podobne, ako ryžová múka je pohánka ľahko stráviteľná, prirodzene bezlepková, má nízky glykemický index (t.j. zvyšuje krvnú glukózu pomaly) a je bohatá na minerály: horčík, zinok, železo.

Má výraznejšiu chuť ako ryžová múka a preto vám pri pečení sladkého pečiva odporúčam používať menšie množstvo a skombinovať ju s inou bezlepkovou múkou (príklad: 1 hrnček pohánkovej, 2 hrnčeky ryžovej).


Pohánková múka je ľahko dostupná v obchodoch a cenovo nie je vôbec náročná.


Prečo stojí za to vyskúšať bezlepkové múky?

Jednoducho preto, lebo sú určité veci, ktoré v živote neovplyvníme. Myslím tým napríklad náš pribúdajúci vek a s ním zvýšené riziko zápalov. Stravu, podobne ako aj stres a fajčenie ovplyvniť vieme. Ak sa stravou dokážeme vyhnúť zápalom, kožným ochoreniam, alergiám, atď. stojí nám to za vyskúšanie. Mne osobne je veľmi dobre známa strašná bolesť očí a hlavy. Tiež viem, čo to je obdobie bez zápalov a skvelý pocit zo seba samej. Je potrebná vytrvalosť. ale stojí to za to!!!


3 Mandľová múka (kokosová a lieskovcová múka)

Má charakteristickú chuť a vôňu. Získate ju pomletím mandlí, čiže si ju viete jednoducho vyrobiť aj doma, podobne ako mandľové mlieko.

Keďže sa však radí medzi orechové múky, je cenovo náročnejšia. Kúpite ju v bio obchode, Kauflande a bezobalovom obchode.

Táto múka je jednou z mojích najobľúbenejších pri pečení sladkého pečiva a koláčov. Obsahuje zdravé tuky a má nízky glykemický index.

Neobsahuje však škrob a má vyššiu savosť, takže sa s ňou treba naučiť pracovať. Myslím tým to, že je vhodné skombinovať ju s inou múkou (napr. ryžovou), alebo pridať väčšie množstvo tekutín. Vyskúšajte môj recept na rýchly a šťavnatý láva cake.


Kokosová a lieskovcová múka

Podobne ako mandľová múka, aj tieto múky sú vhodné pri pečení koláčov, palaciniek a sladkého pečiva. Majú výraznú chuť a vyššiu savosť. Ja osobne tieto múky často nepoužívam. Kokosovú práve kvôli jej výraznej chuti, ktorá mne osobne v koláčoch vadí. Kokos priam zbožňujem, ale tuná to malo nejakú inú chuť.

Nezabúdajte však na to, že orechy a teda aj orechové múky obsahujú zinok a vitamín E, ktorý má antioxidačné vlastnosti, zvyšuje odolnosť vnútorných stien ciev a chráni ich pred upchatím a pomáha predchádzať vzniku zápalových ochorení kože.


Verím, že som vám v tomto blogu priblížila bezlepkové múky a to, ako s nimi pracovať. V ďalšej časti blogu vám popíšem iné bezlepkové múky a dám vám tipy na ich využitie.


58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše