Bezlepkové múky sa odporúčajú nielen tým, ktorí majú celiakiu. Ja som s nimi začala pracovať keď som mala obdobie zápalov a odporúčali mi lepok vylúčiť. Čiže ak trpíte ochorením zápalového pôvodu a zaujíma vás protizápalová strava, alebo zdravý štýl,
tento blog je pre vás.
Bezlepkové múky
Líšia sa od seba cenou, spôsobom využitia a ich nutričná hodnota je tiež rozdielna.
Typy bezlepkových múk
1 Ryžová múka (z bielej alebo hnedej ryže)
2 Pohánková múka
3 Mandľová múka
4 Kokosová múka
5 Lieskovcová múka
6 Amarantová múka
7 Quinová múka
8 Cícerová múka
9 Ciroková múka
10 Teffová múka
Využitie bezlepkových múk
1 Ryžová múka
Cenovo je veľmi dostupná a tak sa nemusíte báť, že vám z peňaženky unikne väčšie množstvo peňazí. Kúpite ju v bio obchode, ale našla som ju už aj v Bille a tiež v bezobalovom obchode.
Ryžová múka je vlastne mletá biela, alebo hnedá ryža. Má jemnú chuť a je ľahko stráviteľná. Je vhodná pri pečení koláčov, pri príprave chlebového pečiva, alebo na zahustenie omáčok.
Odporúčam vám pri pečení skombinovať ju s inou bezlepkovou múkou, pretože ryžová múka je drobivá a teda sa vám pečivo začne rýchlo trošiť. Skúste ju napríklad skombinovať s pohánkovou, alebo mandľovou múkou.
Múka z bielej ryže má neutrálnu chuť a preto sa nemusíte báť, že vám ovplyvní konečnú chuť jedla.
Múka z hnedej ryže sa viac hodí na pečenie koláčov.
2 Pohánková múka
Podobne, ako ryžová múka je pohánka ľahko stráviteľná, prirodzene bezlepková, má nízky glykemický index (t.j. zvyšuje krvnú glukózu pomaly) a je bohatá na minerály: horčík, zinok, železo.
Má výraznejšiu chuť ako ryžová múka a preto vám pri pečení sladkého pečiva odporúčam používať menšie množstvo a skombinovať ju s inou bezlepkovou múkou (príklad: 1 hrnček pohánkovej, 2 hrnčeky ryžovej).
Pohánková múka je ľahko dostupná v obchodoch a cenovo nie je vôbec náročná.
Prečo stojí za to vyskúšať bezlepkové múky?
Jednoducho preto, lebo sú určité veci, ktoré v živote neovplyvníme. Myslím tým napríklad náš pribúdajúci vek a s ním zvýšené riziko zápalov. Stravu, podobne ako aj stres a fajčenie ovplyvniť vieme. Ak sa stravou dokážeme vyhnúť zápalom, kožným ochoreniam, alergiám, atď. stojí nám to za vyskúšanie. Mne osobne je veľmi dobre známa strašná bolesť očí a hlavy. Tiež viem, čo to je obdobie bez zápalov a skvelý pocit zo seba samej. Je potrebná vytrvalosť. ale stojí to za to!!!
3 Mandľová múka (kokosová a lieskovcová múka)
Má charakteristickú chuť a vôňu. Získate ju pomletím mandlí, čiže si ju viete jednoducho vyrobiť aj doma, podobne ako mandľové mlieko.
Keďže sa však radí medzi orechové múky, je cenovo náročnejšia. Kúpite ju v bio obchode, Kauflande a bezobalovom obchode.
Táto múka je jednou z mojích najobľúbenejších pri pečení sladkého pečiva a koláčov. Obsahuje zdravé tuky a má nízky glykemický index.
Neobsahuje však škrob a má vyššiu savosť, takže sa s ňou treba naučiť pracovať. Myslím tým to, že je vhodné skombinovať ju s inou múkou (napr. ryžovou), alebo pridať väčšie množstvo tekutín. Vyskúšajte môj recept na rýchly a šťavnatý láva cake.
Kokosová a lieskovcová múka
Podobne ako mandľová múka, aj tieto múky sú vhodné pri pečení koláčov, palaciniek a sladkého pečiva. Majú výraznú chuť a vyššiu savosť. Ja osobne tieto múky často nepoužívam. Kokosovú práve kvôli jej výraznej chuti, ktorá mne osobne v koláčoch vadí. Kokos priam zbožňujem, ale tuná to malo nejakú inú chuť.
Nezabúdajte však na to, že orechy a teda aj orechové múky obsahujú zinok a vitamín E, ktorý má antioxidačné vlastnosti, zvyšuje odolnosť vnútorných stien ciev a chráni ich pred upchatím a pomáha predchádzať vzniku zápalových ochorení kože.
Verím, že som vám v tomto blogu priblížila bezlepkové múky a to, ako s nimi pracovať. V ďalšej časti blogu vám popíšem iné bezlepkové múky a dám vám tipy na ich využitie.