top of page
Vyhledat

Batáty recepty a účinky na zdravie

Zaujíma vás prečo by ste mali zaradiť batáty do vášho jedálnička? Alebo aký je rozdiel medzi klasickými zemiakmi a batátmi? V tomto článku sa dozviete všetko podstatné o tejto zelenine.

Batáty, alebo sladké zemiaky sú bohaté na vlákninu, vitamíny (podporujú zdravie pokožky), minerály a antioxidanty. Okrem iného sú sýte (naše telo ich pomaly trávi) a môžete ich upiecť v rúre, uvariť vo vode, uvariť nad parou, alebo upiecť ako hranolky.


U nás v obchodoch ich nájdete väčšinou v oranžovej farbe, avšak batáty môžu mať tiež farbu bielu, ružovú, žltú, červenú a fialovú.


Batáty a účinky na zdravie


1) Podporujú zdravie očí

Sladké zemiaky sú veľmi bohaté na beta karotén, antioxidant ktorý je zodpovedný za ich silne oranžovú farbu.

V skutočnosti, jedna šálka (200g) pečených batátov so šupkou vám poskytne sedemkrát viac betakaroténu, ako je priemerná denná dávka u dospelého (1).

Betakarotén sa v našom tele mení na vitamín A (retinol), ktorý je kľúčovou molekulou pri spracovaní svetla v oku.

Značný nedostatok vitamínu A (s ktorým bojujú rozvojové krajiny) môže viesť k určitému typu slepoty, ktorý sa nazýva xeroftalmia. Konzumáciou týchto oranžových zemiakov môžete predísť riziku straty zraku (2).

Zhrnutie: batáty sú bohaté na beta karotén a antokyány, antioxidanty, ktoré zlepšujú zdravie očí a zabraňujú strate zraku.

2) Batáty sú vysoko výživné


Sladké zemiaky sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov.

200g pečených sladkých zemiakov v šupke obsahuje (3):

  • Kalórie: 180

  • Sacharidy: 41.4 gramov

  • Proteíny: 4 gr

  • Tuky: 0.3 gr

  • Vláknina: 6.6 gr

  • Vitamín A: 769% z dennej dávky (DD)

  • Vitamín C: 65% z DD

  • Mangán: 50% z DD

  • Vitamín B6: 29% z DD

  • Draslík: 27% z DD

  • Vitamín B5: 18% z DD

  • Meď: 16% z DD

  • Niacín: 15% z DD


Navyše, sladké zemiaky - hlavne ich oranžová odroda - sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia naše telo pred voľnými radikálmi. Tie môžu byť spúšťačom zápalu v tele a môžu poškodzovať našu DNA. Konzumáciou jedál bohatých na antioxidanty podporíte svoje zdravie.

Zhrnutie: batáty sú zeleninou, ktorá je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály. Zároveň sladké zemiaky obsahujú antioxidanty, ktorými chránite svoje telo pred voľnými radikálmi a chronickým ochorením.

3) Batáty podporujú zdravie čriev - sú vhodné aj pri chudnutí


Značná časť nášho imunitného systému totižto leží v črevách. Čiže ako zvyknem vravieť, zdravé črevo = zdravé telo. Práve vláknina a antioxidanty ktoré sú obsiahnuté v sladkých zemiakoch podporujú zdravie našich čriev. Zároveň ak je vaším cieľom chudnutie, navýšenie vlákniny v strave vám môže priniesť benefity s tým súvisiace.


Batáty obsahujú dva druhy vlákniny: rozpustnú a nerozpustnú. Naše telo nedokáže stráviť ani jednu z nich. Preto vláknina ostáva v našom tráviacom trakte.


Niektoré typy rozpustnej vlákniny absorbujú do seba vodu a zmäkčujú stolicu. Na druhej strane, nerozpustná vláknina neabsorbuje do seba vodu, ale pridáva na objeme stolice.

Zhrnutie: Sladké zemiaky obsahujú antioxidanty a vlákninu. To prispieva k zdraviu vašich čriev.

Batáty recepty

Pečené batáty s kuracím pestom

Sladké zemiaky sú univerzálnou potravinou, ktorá sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi.


Batátové hranolky: umyte batáty v šupke, nakrájajte na hranolčeky, poukladajte na pekáč vystlaný papierom na pečenie, osoľte, pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a pečte vo vyhriatej rúre 25-30min. pri 180 stupňoch Celzia.


Zemiaková kaša: zemiaky ošúpte, uvarte nad parou alebo vo vode a následne poduste s pridaním mlieka, masla a korenia.


Zapekaná misa s mletým mäsom a batátmi: V kombinácii s mäsom tiež chutia výborne. Recept nájdete tu.


Pečené batáty plnené kuracím pestom: skvelý recept v kombinácii so špenátom a trhanými kuracími prsiami.


Batátové placky na zdravé raňajky: recept nájdete tu.


Vegetariánska frittata s batátmi: ďalšie z jednoduchých jedál, ktoré si môžete pripraviť ako rýchly snack, alebo raňajky. Vegetariánska frittata recept.


Sladké zemiaky vs klasické zemiaky


Dôvod, prečo sa batáty považujú za zdravšiu verziu zemiakov je práve ich obsah vlákniny a vitamínov.


Oba druhy zemiakov však obsahujú podobné množstvo vody, cukrov, tuku, a proteínov.


Zároveň batáty i klasické zemiaky sú dobrým zdrojom vitamínu C a draslíka. Avšak sladké zemiaky tiež obsahujú betakarotén, ktoré naše telo premieňa na vitamín A.

 

ZDROJ:

https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits#section7; Citované dňa: 25.03.2020

133 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page