Toto jedlo je sýte a jednoduché na prípravu. Vhodné pri paleo stravovaní, alebo protizápalovej strave.

Porcie: 4
Čas prípravy: 1hodina a 15min. aj s pečením
Ingrediencie:
3 strúčiky cesnaku
2x za hrsť baby špenátu
1čl himalájskej soli
troška šťavy z citróna
3pl extra panenského olivového oleja
4 stredne veľké batáty
2 trhané kuracie prsia
pár lístkov z čerstvej bazalky
1/2 šálky orechov (mandle alebo vlašské)
Trhané kuracie prsia - ako na to:

Do tohto receptu môžete použiť hydinové mäsko ktoré vám ostalo napríklad zo včerajšieho obeda. Ušetríte si tak čas a zároveň nebudete plytvať jedlom. Ak ste sa rozhodli robiť to z čerstvých kuracích pŕs, tak ja volím takýto postup. Kuracie prsia umyjem, osolím a uvarím nad parou v tlakovom hrnci. Trvá to 20 minút. Potom dvoma vidličkami trhám mäsko na drobné kúsky presne tak, ako to máte na obrázku.
Batáty:
Musím sa vám priznať, že batáty som prvýkrát vyskúšala až keď som začala koketovať s protizápalovou stravou. Ich sladká chuť mne osobne trošku vadí, nakoľko ja uprednostňujem neutrálne potraviny. Ich veľkou výhodou však je to, že majú vysoký obsah kartenoidov (hlavne betakaroténu). Betakarotén je antoixdant ktorý prospieva nášmu zraku a chráni pokožku. Batáty zvyšujú hladinu cukru v krvi pomalšie ako bežné zemiaky. Toto sú ich výhody oproti klasickým zemiakom.
Postup:
1. Upečte batáty. Batáty pokvapkajte troškou oleja a posypte himalájskou soľou. Pečte ich pri 180 stupňoch cca 50-60minút, teda až kým nebudú mäkké.
2. Medzitým si pripravte pesto. Zmiešajte orechy, cesnak, bazalku, špenát, olivový olej, soľ a trošku šťavy z citróna v mixéry. Ak bude potrebné, zoškrabte zmes zo stien mixéra a opäť vymixujte.
3. Trhané kuracie prsia. Zmiešajte zmes z mixéra s kuracími prsiami vo väčšej nádobe.
4. Naplňte batáty kuracím pestom. Keď sú zemiaky hotové, pozdĺže ich prekrojte a naplňte kuracím pestom. Ak sa vám bude žiadať, môžte ich dať do rúry zohriať, alebo podávať rovno tak ako sú.