O protizápalovej strave vám budem písať z pohľadu pacienta a teda toho, kto ten zápal má, koho to bolí, obmedzuje, berie lieky, pociťuje únavu, či má problémy s trávením.
Strava proti zápalu by nám mala pomôcť dosiahnuť opak. A teda mali by sme sa cítiť skvele, byť plní energie, bez bolestí, zápalu, opuchu, tráviacich problémov a liekov (hormóny či antibiotiká), ktoré oslabujú náš organizmus a majú vedľajšie účinky.
Autoimunitné ochorenie
Autoimunitné ochorenie znamená, že váš vlastný imunitný systém atakuje svoje tkanivá. To, kde (na ktorý orgán) vaše telo útočí záleží od ochorenia, či zdravotného problému ktorý máte. V mojom prípade sa to týka očí.
Čo je protizápalová strava (a teda strava proti zápalu)?
Princíp tejto stravy spočíva v obmedzení, či vylúčení zápalových zložiek vo vašej potrave (napríklad rafinovaný cukor, lepok, rastlinné oleje) a zaradení potravín, ktoré pôsobia protizápalovo (ľanový olej, omega-3 mastné kyseliny, zelenina, kurkuma, zázvor).
Ako viem, že sa táto strava týka aj mňa?
Jednoducho. Skúste sa nájsť na zozname diagnóz, ktorých príčinou je zápal:
1 očné choroby
2 obezita
3 cukrovka
4 astma a alergie
5 zápalové ochorenia čreva
6 autoimunitné ochorenie (lupus, hashimotova choroba, psoriáza, chronická uveitída)
7 kardiovaskulárne ochorenie
8 reumatické ochorenia (artróza, reumatoidná artritída, osteoartritída)
9 zápal ďasien
10 rakovina, ale aj Alzheimerova choroba a skleróza multiplex.
Kto z odborníkov sa tejto strave venuje?
Asi mi dáte za pravdu, že pýtať sa niekoho na niečo, čomu sa nikdy predtým nevenoval, napríklad - ako vymeniť pneumatiku na aute - je strata času. O tejto téme by ste sa napríklad so mnou baviť nemohli. Môžte sa však o tom rozprávať s niekým, kto má v tejto oblasti skúsenosti (odborné, alebo praktické), kto vám bude rozumieť. Ja osobne mám naštudované knihy Mudr. Freja a tiež som za ním bola na konzultácii. Zároveň sa venujem paleo stravovaniu. Môžte sa však inšpirovať aj knihou od doktorky Amy Myers. Ak mám byť k vám úprimná, tak jej knihu ´Autoimunitní rešení´ prečítanú nemám. Pre mňa osobne bola výborným štartom kniha Moderné paleo. Písané pre laikov, akým som bola aj ja. Proste som nemala šajnu....a táto kniha mi dala základy toho čo jesť a čomu sa vyhýbať.
Ako dlho je potrebné túto stravu dodržiavať?
Ak trpíte zápalovým ochorením tak vedzte, že od vzniknutia zápalu až po stanovenie diagnózy prebehlo vo vašom tele xy procesov a trvalo to niekoľko dní, mesiacov a možno rokov kým ste prišli na to, že máte chronický zápal. Pravdepodobne ste dlho trpeli príznakmi ako strata energie, častá únava, bolesť v krku, hlave, časté nachladnutia, ktorým ste neprikladali veľký význam alebo ste nevedeli, že ich treba brať vážnejšie a venovať sa sám sebe - odstrániť ich.
Chcem tým povedať to, že proces uzdravenia nie je otázkou dňa ale niekoľkých týždňov, či mesiacov. Vaše telo sa potrebuje zbaviť toxických látok, zápalových procesov....a uzdraviť sa. Pripravte sa na to a doprajte mu wellness počas doby ôsmich až dvanástich týždňov. Vyhľadajte odborníka, ktorý bude hovoriť vašou rečou a poradí vám.
Nahrádza táto strava lekársku liečbu?
Určite nie. Teda ja osobne by som si v čase aktívneho zápalu nedovolila nenavštíviť lekára, nakoľko to môže mať ešte horšie dôsledky. Ak nastane obdobie remisie (zmiernenie až vymiznutie príznakov choroby), lekár nemá dôvod držať vás na tabletkovej liečbe. Buď sa dávky znížia, alebo vysadia. Prosím, konzultujte svoj stav s lekárom.
Ako viem, že mám zápal?
Typickými príznakmi toho, že s vaším telom nie je niečo v poriadku sú: poruchy trávenia (napr. zápcha), častá bolesť v krku, bolesť hlavy, únava - ale myslím tým takú, že ráno po osemhodinovom spánku vstanete a už sa cítite unavený, časté nachladenia, aknózna pleť...Ja osobne trpím napríklad chronickou únavou a poruchami trávenia. Keď mi to začne haprovať, sprísnim diétu....čiže si utiahnem opasok pretože viem, že niečo nie je v poriadku.
A to je to,k čo na protizápalovej strave hodnotím ako veľké plus. Fakt, že vyradením zápalových potravín a ich postupným zaraďovaním tak spoznáte svoje telo. Vysadíte si všetky potraviny, ktoré môžu spôsobovať vo vašom tele zápal a potom, po tej protizápalovej kúre ich môžete P-O-S-T-U-P-N-E začať zaraďovať do svojho jedálnička. Jednak uvidíte, čo daná potravina (lepok, mliečne výrobky, cukor) s vaším telom robia - ako sa po nich cítite a zároveň spoznáte svoje telo.
V tomto blogu som vám chcela zhrnúť moje osobné skúsenosti a základné informácie o tom, čo je protizápalová strava a čo (ne)robiť, keď máte autoimunitné ochorenie, alebo stanovenú inú diagnózu súvisiacu so zápalom.
Ak máte nejaké otázky, resp. tip na tému, ktorá by vás zaujímala, prosím neváhajte ma kontaktovať.
Prajem nám veľa zdravia a nech nám naše zdravie chutí :-)