top of page
Vyhledat

6 výhod ghí masla (recept a účinky)

Ghee (alebo: ghí) maslo je prepustené maslo bez laktózy, bielkovín, či vody. Je ľahko stráviteľné, má jemne orieškovú chuť a vaše telo si ho obľúbi. Prečo?


Musím sa priznať, že toto maslo sa stalo stálicou v mojej kuchyni odkedy som zmenila stravovacie návyky. Pre mňa je to práve kvôli jeho príjemnej orieškovej vôni a ľahkej stráviteľnosti. Zároveň nie je náročné ako na dobu spotreby, tak na samotnú prípravu, keďže si ho nekupujem, ale robím vlastné z kupovaného kravského masla.


6 výhod ghí masla (recept a účinky) pre vás a vaše telo

1) ghí je vhodné pre tých, čo trpia alergiou na mlieko, kazeín, či laktózu

2) napomáha spaľovaniu tukov v tele

3) podporuje trávenie, keďže stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav

4) posilňuje váš mozog a zlepšuje pamäť

5) zvyšuje kvalitu spermií

6) je dôležitou výživou pre pečeň, pľúca, obličky, srdce, kožu (a teda i pre vašu pleť)


Kedy nepoužívať Ghee maslo

Nepoužívajte ho do chleba a na pečenie dezertov. Pri pečení je potrebné maslo s obsahom mlieka, ktoré dodá dezertom, či chlebu tú správnu vlhkosť a vláčnosť.


Kedy používať Ghee maslo

1) Na restovanie, či dusenie zeleniny

2) Na pomastenie pečených zemiakov

3) Na vyprážanie

4) Do ovsenej kaše

5) Na podporu trávenia (malá čajová lyžica s jedlom)

6) Na pokožku a popáleniny (odporúča sa aplikovať ho s jemnou masážou)


Ako vyrobiť Ghee maslo (recept)

Odporúčam vám robiť ho buď z kravského masla ak máte možnosť kúpiť ho, alebo 82% masla. Pokiaľ ide o gramáž, tak ho robte zo 450g, resp. 500g masla. Menšie množstvo by som neodporúčala, nakoľko po pretopení vám ostane trochu viac ako polovica z pôvodnej gramáže.

1. Maslo vložte do hrnca (nie veľmi hlbokého, aby ste videli dobre na dno) a postavte na mierny plameň.

2. Nechajte maslo úplne roztopiť a plameň môžte mierne zosilnieť. Občasne zamiešajte drevenou lyžicou.

3. Po roztopení masla sa vám na vrchu začne robiť pena (odoberte prvú penu - zvyšná pena sa vám bude usádzať na dne hrnca). Nenechávajte maslo silno vrieť, zmiernite plameň.

4. Maslo sa vám začne čistiť. Bielkoviny sa budú usádzať na dne a vznikať vám bude žlté zlato :-)

5. Ghee je hotové vtedy, keď budete v kuchyni cítiť jemne orieškovú chuť a na dne hrnca bude maslo trochu skaramelizované.

6. Nemali by ste cítiť spáleninu, tak radšej pozerajte do hrnca a stojte pri sporáku keď sa vám začnú bielkoviny usádzať na dne a maslo sa bude čistiť. To je tá 3 fotka - proces čistenia, kedy sa mi bielkoviny začali usádzať na dne. Keď to začne na dne hrnca tmavnúť, hneď vypínam a cedím.

7. Pripravte si gázu a 1x preceďte maslo cez ňu do sklenenej nádoby.

8. Nechajte maslo chvíľu postáť a preceďte 2x kvôli čistote masla.

9. Maslo uskladnite buď v chladničke, alebo na kuchynskej linke. Záleží v akej konzistencii ho chcete mať.

10. Maslo vám vydrží aj niekoľko týždňov.


Ako dlho trvá príprava ghí masla

Záleží to od toho, z akého množstva masla to plánujete pripraviť. Zväčša to však trvá 30 - 60minút.


Páčil sa vám tento článok? Ak áno a viete, že by mohol pomôcť vašim priateľom či blízkym, prosím zdieľajte ho. Ďakujem vám.

124 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page