Ghee (alebo: ghí) maslo je prepustené maslo bez laktózy, bielkovín, či vody. Je ľahko stráviteľné, má jemne orieškovú chuť a vaše telo si ho obľúbi. Prečo?
Musím sa priznať, že toto maslo sa stalo stálicou v mojej kuchyni odkedy som zmenila stravovacie návyky. Pre mňa je to práve kvôli jeho príjemnej orieškovej vôni a ľahkej stráviteľnosti. Zároveň nie je náročné ako na dobu spotreby, tak na samotnú prípravu, keďže si ho nekupujem, ale robím vlastné z kupovaného kravského masla.
6 výhod ghí masla (recept a účinky) pre vás a vaše telo
1) ghí je vhodné pre tých, čo trpia alergiou na mlieko, kazeín, či laktózu
2) napomáha spaľovaniu tukov v tele
3) podporuje trávenie, keďže stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav
4) posilňuje váš mozog a zlepšuje pamäť
5) zvyšuje kvalitu spermií
6) je dôležitou výživou pre pečeň, pľúca, obličky, srdce, kožu (a teda i pre vašu pleť)
Kedy nepoužívať Ghee maslo
Nepoužívajte ho do chleba a na pečenie dezertov. Pri pečení je potrebné maslo s obsahom mlieka, ktoré dodá dezertom, či chlebu tú správnu vlhkosť a vláčnosť.
Kedy používať Ghee maslo
1) Na restovanie, či dusenie zeleniny
2) Na pomastenie pečených zemiakov
3) Na vyprážanie
4) Do ovsenej kaše
5) Na podporu trávenia (malá čajová lyžica s jedlom)
6) Na pokožku a popáleniny (odporúča sa aplikovať ho s jemnou masážou)
Ako vyrobiť Ghee maslo (recept)
Odporúčam vám robiť ho buď z kravského masla ak máte možnosť kúpiť ho, alebo 82% masla. Pokiaľ ide o gramáž, tak ho robte zo 450g, resp. 500g masla. Menšie množstvo by som neodporúčala, nakoľko po pretopení vám ostane trochu viac ako polovica z pôvodnej gramáže.
1. Maslo vložte do hrnca (nie veľmi hlbokého, aby ste videli dobre na dno) a postavte na mierny plameň.
2. Nechajte maslo úplne roztopiť a plameň môžte mierne zosilnieť. Občasne zamiešajte drevenou lyžicou.
3. Po roztopení masla sa vám na vrchu začne robiť pena (odoberte prvú penu - zvyšná pena sa vám bude usádzať na dne hrnca). Nenechávajte maslo silno vrieť, zmiernite plameň.
4. Maslo sa vám začne čistiť. Bielkoviny sa budú usádzať na dne a vznikať vám bude žlté zlato :-)
5. Ghee je hotové vtedy, keď budete v kuchyni cítiť jemne orieškovú chuť a na dne hrnca bude maslo trochu skaramelizované.
6. Nemali by ste cítiť spáleninu, tak radšej pozerajte do hrnca a stojte pri sporáku keď sa vám začnú bielkoviny usádzať na dne a maslo sa bude čistiť. To je tá 3 fotka - proces čistenia, kedy sa mi bielkoviny začali usádzať na dne. Keď to začne na dne hrnca tmavnúť, hneď vypínam a cedím.
7. Pripravte si gázu a 1x preceďte maslo cez ňu do sklenenej nádoby.
8. Nechajte maslo chvíľu postáť a preceďte 2x kvôli čistote masla.
9. Maslo uskladnite buď v chladničke, alebo na kuchynskej linke. Záleží v akej konzistencii ho chcete mať.
10. Maslo vám vydrží aj niekoľko týždňov.
Ako dlho trvá príprava ghí masla
Záleží to od toho, z akého množstva masla to plánujete pripraviť. Zväčša to však trvá 30 - 60minút.
Páčil sa vám tento článok? Ak áno a viete, že by mohol pomôcť vašim priateľom či blízkym, prosím zdieľajte ho. Ďakujem vám.