Vyhledat

13 rizikových potravín ktoré podporujú zápal.

Chcela by som vám priblížiť zoznam potravín, ktoré predstavujú riziko pre vznik chronických ochorení a teda aj zápalu.

Keď som si študovala veci ohľadom protizápalovej stravy, tak som spočiatku mala pocit, že okrem zeleniny na tanieri nebudem jesť nič. Chvíľu mi trvalo kým som sa naučila v tejto strave ´kľučkovať´. Skúšala som nové recepty a mnohé z nich skončili na komposte. Proste nové potraviny, chute, korenie, ingrediencie....moje telo prešlo za tých pár mesiacov riadnou zmenou....s pozitívnym výsledkom.


Prečo mám tieto potraviny vylúčiť alebo obmedziť?

Pretože ich vplyvom narušujete činnosť imunitného systému a zápal poškodzuje vaše orgány vo vašom tele a znižuje kvalitu života. Pretože chcete žiť plnohodnotný život a mať svoje zdravie pod kontrolou. Chcete sa cítiť skvele, byť plný energie a zdravý.


Pozrite si môj 7-dňový jedálniček ako inšpiráciu pre vaše recepty. Kliknutím na obrázok sa vám zobrazia niektoré z receptov.



13 potravín podporujúcich zápal

  1. Obilniny a lepok (pšenica, jačmeň, raž, špalda, ovos - s výnimkou bezlepkového ovsa) Lepok je vlastne bielkovina rastlinného pôvodu obsiahnutá v múke. V pšenici sa táto bielkovinová látka nazýva gliadin, v raži sekalin, atď. Naše telo nevie túto bielkovinu spracovať a lepok má tendenciu lepiť sa na steny tenkého čreva a narúšať ich. Vlastne sa tam správa ako drôtená kefa. Lepok tiež nájdete v kukurici, ryži, tapioku, ciroku. Tento druh lepku však nespôsobuje alergickú, či autoimunitnú reakciu v tele ako lepok z pšenice, ktorý môže byť pri dlhodobej spotrebe zápalový. Pseudoobilniny ako pohanka, quinoa, amarant neobsahujú lepok spôsobujúci zápal, ak sú šetrne spracované.

  2. Strukoviny (Niektorá literatúra, ako napríklad stravovanie podľa paleo odporúča strukoviny vylúčiť. Ja som ich po troch mesiacoch opäť zaradila do jedálnička. Naučila som sa ich variť správne. Viac sa o strukovinách dočítate v tomto článku.)

  3. Mliečne výrobky (áno, aj mliečne výrobky podporujú zápal. Nekonzumujte ich denne. Menší problém spôsobuje kozí syr, ovčie produkty, mozzarella, cmar, kefír, bio biely jogurt. Pokiaľ ide o mlieko, tak vyskúšajte náhrady ako ryžové, ovsené, mandľové)

  4. Rafinovaný cukor a oleje (slnečnicový, sójový, kukuričný)

  5. Sladidlá (aspartam pod označením E951 a iné, ktoré obsahuje napríklad diétna verzia coca-coly. Aspartam neobsahuje žiadne kalórie, ale je asi o 180-krát sladší ako cukor.)

  6. Sladené nápoje (len pre ilustráciu, jedna plechovka coca-coly obsahuje 10 lyžičiek cukru a tiež farbivá a kofeín)

  7. Solanínová zelenina (zemiaky, baklažán, paradajky, paprika, chilli paprika, goji) - batáty sú povolené. Klasické zemiaky sa svojím účinkom podobajú cukru.

  8. Alkohol

  9. Lieky ako ibuprofen a aspirin

  10. Zahusťovadlá a emulgátory, polotovar

  11. Nízkotučné výrobky - obsahujú umelé prísady a tuk v nich zvykne byť nahradený cukrom

  12. Červené mäso (vysoká konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko aterosklerózy, rakoviny prostaty, hrubého čreva, srdcovo-cievnych ochorení. Pri konzumácii v malom množstve sa nemusíte ničoho obávať)

  13. Vyprážané, údené mäso - okrem kvalitnej šunky


 

Zdroj:

Frej, D. 2015. Zápal skrytý zabiják. Eminent Praha, (2015). ISBN 978-80-7281-492-3



409 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše