Tento šťavnatý lava cake je ideálny ako rýchly dezert pre vás, vaše deti, alebo vašich priateľov. Tento recept je super ľahký a rýchly. Asi preto je jedným z mojich najobľúbenejších receptov. Lava cake je bez lepku, laktózy a rafinovaného cukru. A teda sa mu môžme dať prívlastok zdravý.

Šťavnaté vnútro, kvalitná čokoláda - čo poviete? A ešte k tomu žiaden rafinovaný cukor, žiadne semienka, lepok, či mlieko. V preklade to znamená: žiadne nafukovanie, bolesti brucha, pocit viny, či iné nie zdraviu prospešné symptómy. Verím, že sme sa dostali na jednu vlnovú dĺžku.
Takéto dezerty si väčšinou robím keď mám dobré obdobie - bez zápalu, bolestí a s poriadnou dávkou chuti na sladké. A najviac ma na tom teší to, že ten pocit byť prejedená, či nafúknutá zmizol. Proste tam nie je. V ústach vám ostane len príjemná, čokoládová príchuť.
Prečo je tento šťavnatý lava cake recept tak dobrý:
1) Láva zákusky sú super šťavnaté v strede a po krajoch je jemné čokoládové cesto.
2) Keďže je tento recept super rýchly a ľahký, môžte ho robiť tesne pred príchodom návštevy a hneď servírovať. Alebo si ho spraviť do 15 minút keď vás prepadne chuť na sladké.
3) Tento recept je bez lepku, laktózy, či rafinovaného cukru a preto je vhodný ako súčasť protizápalovej, bezlepkovej, či inej zdraviu prospešnej stravy.
Ako spraviť zdravý lávový koláčik:
Rúro predhrejte na 200 stupňov. 2 keramické mištičky (kúpila som ich v pepco) natrite kokosovým olejom a dajte bokom.
Nad parou si rozpustite kvalitnú 92% čokoládu s kokosovým olejom.
V druhej nádobe zmiešajte vajíčka, cukor z kokosových kvetov, vanilkový extrakt a soľ. Potom primiešajte roztopenú čokoládu, zamiešajte a pridajte mandľovú múku, ryžovú múku a opäť zamiešajte až kým sa vám to všetko dobre nespojí.
Zmes nalejte do 2 keramických mištičiek. Ja ich ešte dám na pekáč a potom do rúry. No a teraz sa vás spýtam. V akom stave chcete aby bola čokoláda vo vnútri zákusku? Ak ju chcete mať takú, ako ja, teda šťavnatú verziu ktorú môžte jesť aj rukami a čokoláda vám nebude stekať po brade, tak potom to nechajte v rúre 8, maximálne 9 minút. Ak chcete aby sa vám čokoláda rozliala, tak to pečte 6-7 minút. Keď otvoríte rúru, lávový koláčik by mal byť po okrajoch pevný a vo vnútri (teda v strede zhora) by mala byť tekutá čokoláda. Ak chcete aby vám to pripomínalo muffin, nechajte to v rúre 10 minút. Ja pečiem v elektrickej rúre, tak snáď poznáte aj vy tú svoju, keďže čas pečenia sa môže trošku líšiť.
Ingrediencie na 2 šťavnaté láva cakes:
Celkový čas prípravy 15 minút.
1 PL kokosového oleja
50g kvalitnej horkej čokolády nad 80% kakaa
2 vajíčka
2-3PL cukru z kokosových kvetov
1/2čl vanilkového extraktu
štipka soli
1PL ryžovej múky (alebo pohánkovej múky)
3PL mandľovej múky
TIP: Zmrzlina na servírovanie
Postup:
1) Predhrejte rúru na 200 stupňov a mištičky natrite kokosovým olejom
2) Nad parou roztopte 1PL kokosového oleja a 50g kvalitnej horkej čokolády
3) V miske zmiešajte 2 vajíčka s cukrom, soľou a vanilkovým extraktom.
4) K zmesi v miske pridajte roztopenú čokoládu a zamiešajte
5) Pridajte posledné ingrediencie: mandľovú múku, ryžovú múku a miešajte kým sa zmes nespojí
6) Nalejte do mištičiek a dajte do rúry na 7 až 10 minút, podľa toho, akú striedku chcete mať. Čím kratšie bude láva cake v rúre, tým bude čokoláda jemnejšia a tekutá
7) Vyberte láva cakes z rúry a nechajte minútku postáť
8) Prejdite s nožom po okrajoch láva cake a vyklopte na tanier
9) Servírujte so zmrzlinou, alebo si to vychutnajte len tak, v kruhu milovaných :-)