top of page
Vyhledat

Šťavnatý lava cake (zdravé, bez lepku)

Tento šťavnatý lava cake je ideálny ako rýchly dezert pre vás, vaše deti, alebo vašich priateľov. Tento recept je super ľahký a rýchly. Asi preto je jedným z mojich najobľúbenejších receptov. Lava cake je bez lepku, laktózy a rafinovaného cukru. A teda sa mu môžme dať prívlastok zdravý.


Šťavnaté vnútro, kvalitná čokoláda - čo poviete? A ešte k tomu žiaden rafinovaný cukor, žiadne semienka, lepok, či mlieko. V preklade to znamená: žiadne nafukovanie, bolesti brucha, pocit viny, či iné nie zdraviu prospešné symptómy. Verím, že sme sa dostali na jednu vlnovú dĺžku.

Takéto dezerty si väčšinou robím keď mám dobré obdobie - bez zápalu, bolestí a s poriadnou dávkou chuti na sladké. A najviac ma na tom teší to, že ten pocit byť prejedená, či nafúknutá zmizol. Proste tam nie je. V ústach vám ostane len príjemná, čokoládová príchuť.


Prečo je tento šťavnatý lava cake recept tak dobrý:


1) Láva zákusky sú super šťavnaté v strede a po krajoch je jemné čokoládové cesto.


2) Keďže je tento recept super rýchly a ľahký, môžte ho robiť tesne pred príchodom návštevy a hneď servírovať. Alebo si ho spraviť do 15 minút keď vás prepadne chuť na sladké.


3) Tento recept je bez lepku, laktózy, či rafinovaného cukru a preto je vhodný ako súčasť protizápalovej, bezlepkovej, či inej zdraviu prospešnej stravy.


Ako spraviť zdravý lávový koláčik:



Rúro predhrejte na 200 stupňov. 2 keramické mištičky (kúpila som ich v pepco) natrite kokosovým olejom a dajte bokom.


Nad parou si rozpustite kvalitnú 92% čokoládu s kokosovým olejom.

V druhej nádobe zmiešajte vajíčka, cukor z kokosových kvetov, vanilkový extrakt a soľ. Potom primiešajte roztopenú čokoládu, zamiešajte a pridajte mandľovú múku, ryžovú múku a opäť zamiešajte až kým sa vám to všetko dobre nespojí.


Zmes nalejte do 2 keramických mištičiek. Ja ich ešte dám na pekáč a potom do rúry. No a teraz sa vás spýtam. V akom stave chcete aby bola čokoláda vo vnútri zákusku? Ak ju chcete mať takú, ako ja, teda šťavnatú verziu ktorú môžte jesť aj rukami a čokoláda vám nebude stekať po brade, tak potom to nechajte v rúre 8, maximálne 9 minút. Ak chcete aby sa vám čokoláda rozliala, tak to pečte 6-7 minút. Keď otvoríte rúru, lávový koláčik by mal byť po okrajoch pevný a vo vnútri (teda v strede zhora) by mala byť tekutá čokoláda. Ak chcete aby vám to pripomínalo muffin, nechajte to v rúre 10 minút. Ja pečiem v elektrickej rúre, tak snáď poznáte aj vy tú svoju, keďže čas pečenia sa môže trošku líšiť.


Ingrediencie na 2 šťavnaté láva cakes:


Celkový čas prípravy 15 minút.

1 PL kokosového oleja

50g kvalitnej horkej čokolády nad 80% kakaa

2 vajíčka

2-3PL cukru z kokosových kvetov

1/2čl vanilkového extraktu

štipka soli

1PL ryžovej múky (alebo pohánkovej múky)

3PL mandľovej múky


TIP: Zmrzlina na servírovanie


Postup:


1) Predhrejte rúru na 200 stupňov a mištičky natrite kokosovým olejom

2) Nad parou roztopte 1PL kokosového oleja a 50g kvalitnej horkej čokolády

3) V miske zmiešajte 2 vajíčka s cukrom, soľou a vanilkovým extraktom.

4) K zmesi v miske pridajte roztopenú čokoládu a zamiešajte

5) Pridajte posledné ingrediencie: mandľovú múku, ryžovú múku a miešajte kým sa zmes nespojí

6) Nalejte do mištičiek a dajte do rúry na 7 až 10 minút, podľa toho, akú striedku chcete mať. Čím kratšie bude láva cake v rúre, tým bude čokoláda jemnejšia a tekutá

7) Vyberte láva cakes z rúry a nechajte minútku postáť

8) Prejdite s nožom po okrajoch láva cake a vyklopte na tanier

9) Servírujte so zmrzlinou, alebo si to vychutnajte len tak, v kruhu milovaných :-)

259 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page